Mr. van de week: Boudewijn Waaijer

Delen:

Boudewijn WaaijerBoudewijn Waaijer, notaris bij Boekel De Nerée, is benoemd tot bijzonder hoogleraar Notarieel recht aan de Universiteit van Amsterdam. Op 2 oktober zal hij zijn inaugurele rede houden.

‘Wat was was, voordat was was was?’ luidt de titel van uw inaugurele rede. Klinkt filosofisch, maar ook huiselijk. Doet u thuis de was?

De vuile was wordt steevast door mijn vrouw afgehandeld. Gaat het om de afwas dan sta ik mijn mannetje. Ik ben thuis iedere ochtend als eerste op en ruim de afwasmachine uit. ’s Avonds stap ik als laatste het bed in en zet ik de afwasmachine ook altijd aan.

Kunt u kort vertellen waar uw rede over zal gaan?

Onderwerp is de nieuwe wetgeving (de Wwft) die de notaris verplicht zich in het kader van bestrijding van witwassen en terrorisme te verdiepen in de achtergronden van cliënten en hun beweegredenen bij de gewenste transactie. Die taak heeft een duidelijk strafrechtelijk perspectief, maar werkt door in het werk van de notaris voor zijn cliënten.

Wordt er vaak gepoogd via notarissen geld wit te wassen?

Er worden door notarissen in ieder geval steeds meer ongebruikelijke transacties gemeld. In 2007 heeft bijna 10 procent van de notarissen in Nederland een melding gedaan. Het ging daarbij om een bedrag van 7,277 miljoen. Als je dat vergelijkt met bijvoorbeeld makelaars: in dat jaar werd door makelaars niet meer dan vier keer gemeld.

Kunnen notarissen dat altijd door hebben?

Notarissen zijn ook maar mensen. Het gaat erom een groter bewustzijn te creëren. We moeten meer op onze hoede zijn. Op dit gebied is winst te behalen.

Is het toezicht op notarissen op dit gebied goed?

Veel belangrijker dan toezicht is de beroepsethiek. De notaris hoort integer te zijn en laat zich niet lenen voor gesjoemel. Dat moet in zijn genen zitten. Toezicht is daarbij een sluitpost. Zeker niet onbelangrijk, maar de betekenis moet niet overdreven worden. Het Bureau Financieel Toezicht kan als toezichthouder zeker beter. En dat is uitdrukkelijk iets anders dan strenger toezicht.

Wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Een bron van inspiratie klinkt me te hoogdravend. Je mag al heel blij zijn als je door inspirerende en integere mensen wordt opgeleid en kunt zien hoe ze werken. Ik ben blij dat ik dat geluk heb gehad in de personen van Jan Willem van Ee en Ton Santen. Dat is ook mijn advies voor studenten: als het even kan, zoek je patroon zorgvuldig uit.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?

Een specifiek artikel heb ik niet maar wel vind ik dat het wetgevingswerk niet altijd de waardering krijgt die passend zou zijn. Zeker sinds de invoering van het nieuwe Boek 4 BW kijk ik met andere ogen naar de wetsvoorstellen van Den Haag.

Welk wetsartikel het slechtst?

Artikel 2 lid 1 van de Wet op het Notarisambt. Wat een formele en holle omschrijving van wat de notaris doet!

Wat is het hoogtepunt uit uw juridische carrière?

De dag waarop ik tot hoogleraar werd benoemd, was zeker een mooie dag. Mooi zijn ook de momenten waarop je het gevoel hebt goed werk te hebben gedaan voor aardige mensen, die je daar oprecht dankbaar voor zijn.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

Ik kijk wel op www.recht.nl. Aardig voor signalementen.

Welk boek las u het laatst?

Het verleden van Nederland. De titel zegt het al: een fraai uitgegeven boek over onze vaderlandse geschiedenis. Ik kreeg het boek van mijn nichtje Cyrina. Zij studeerde geschiedenis en is door die studie nog steeds geboeid. Ik heb het boek bijna aan één stuk uitgelezen.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Ik moet er niet aan denken in een cel te verzeilen. Ik ben op mijn privacy gesteld, dus als het kan graag alleen in die cel. Als ik wat te kiezen had, zou ik in de ‘vrije’ tijd van mijn detentie bijvoorbeeld de Mexicaanse regisseur Guillermo del Toro van de film Pan’s Labyrinth wel willen ontmoeten. Een intrigerende film.

Weet u een goede Mr. van de Week? Mail ons: office@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven