Mr. van de week

Mr. van de week: Carolien Brederije over Lock me up

Carolien Brederije
Carolien Brederije. Fotograaf is Rogier Chang

Mr. van de week is Carolien Brederije van Valegis Advocaten. Ze laat zich maandag 14 uur twaalf uur in een hokje van 1 bij 2 meter opsluiten om aandacht te vragen voor de actie Lock me up van de organisatie Free a Girl.

Geen last van claustrofobie?
Nee, maar twaalf uur niet van je plaats kunnen lijkt me toch wel een opgave. Gelukkig komen er veel vrienden, bekenden en collega’s ‘op bezoek’ die dag.

U heeft een dochter van twaalf. Heeft dat een rol gespeeld om deel te nemen aan deze actie?
Ja. Het bestaan van de meisjes die Free a Girl uit de kinderprostitutie bevrijdt is natuurlijk verschrikkelijk. Omdat ik zelf een dochter heb in de leeftijd van deze meisjes, die tenminste tien keer per dag misbruikt worden tijdens hun gevangenschap, kan ik me denk ik extra goed indenken hoe zoiets je voor het leven beschadigt. Ik wil me voor hen inzetten, al blijft de bijdrage die je als individu kunt doen natuurlijk altijd een kleine. Alles helpt.

Bestaat er een relatie tussen uw werk als advocaat en deze opsluitactie?
Niet direct, maar het feit dat Free a Girl de meisjes niet alleen bevrijdt, maar hen na hun vrijlating ook verder begeleidt, bijvoorbeeld via een opleiding aan de School for Justice, waar zij opgeleid worden tot advocaat of OvJ, vind ik wel heel belangrijk.

Vindt u dat er in Nederland voldoende aandacht is voor kinderprostitutie?
Voor een dergelijk thema zal er nooit te veel aandacht zijn. Dat er een week tegen de kinderprostitutie is (deze week, als dit interview wordt gepubliceerd) vind ik dan ook een goede zaak.

Carolien Brederije in de kooi; rechts burgemeester Krikke van Dan Haag

De actie moet 1 miljoen euro gaan opleveren. Wat gaat daarmee gebeuren?
Free a Girl werkt samen met bevrijdingsteams. Zij verzamelen bewijsmateriaal voor kinderprostitutie en doen invallen met de lokale politie. Vervolgens wordt er aangifte gedaan tegen de bordeeleigenaren zodat daders kunnen worden vervolgd. Door het samenwerken met de politie vindt bewustwording plaats. Vervolgens worden de meisjes opgevangen. Ze zijn getraumatiseerd en vaak ziek (soa’s en sommigen zijn hiv-besmet). Sommige meisjes blijven jaren in de opvang. Ook aan preventie wordt geld besteed; het veelvuldig bevrijden van minderjarige meisjes uit de prostitutie en het vervolgen van de daders blijkt preventief te werken en door bewustzijn te creëren over mensenhandel wordt de sociale controle groter. Als meisjes eenmaal bevrijd zijn uit een bordeel, staan ze aan het begin van een lange weg terug naar een ‘normaal’ bestaan. Free a Girl zorgt ervoor dat zij een opleiding krijgen. Bij terugkomst moeten zij namelijk in hun eigen levensonderhoud voorzien en soms ook in dat van hun familie.

Als u het voor het zeggen had dan?
Dat is wel een heel ‘grote’ vraag. Ik wil het klein houden en zou zeggen: … dan zette iedereen die het goed heeft zich met enige regelmaat in voor een goed doel, groot of klein, in Nederland of daar buiten. Met een kleine inspanning kun je al een groot verschil maken in het leven van anderen. Als we daar nou eens mee zouden beginnen.

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?
Het hebben van een eigen kantoor, samen met mijn compagnon, met een club leuke en goede collega’s en een praktijk die ‘groeit en bloeit’, ondanks ook beleefde moeilijke tijden (waaronder het overlijden van een derde compagnon, tevens goede vriendin).

Wat of wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?
Dan kies ik twee personen; Hester Uhlenbroek en wijlen Johan Pel. Zij waren mijn eerste leermeesters in het arbeidsrecht. Inhoudelijk sterk en zeer bedreven in het ‘spel’ der onderhandelingen. Echte strategen maar altijd fatsoenlijk en vanuit de ‘menselijke maat’. Van hen heb ik veel geleerd.

Wat is over u niet bekend, wat wel interessant is?
Ik ben erg bevlogen over het vrouwelijk ondernemerschap en zeer actief in een groot aantal vrouwennetwerken. Ik ben nogal uithuizig en werk en privé lopen vaak door elkaar. Voor wie meer wil weten: zie mijn Twitteraccount, @advocaro J.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?
De updates van mijn beroepsvereniging, VAAN.

Welk boek las u het laatst?
Het smelt, Lize Spit. Maar ik lees helaas te weinig boeken; daar heb ik vaak eerlijk gezegd het geduld niet voor. Doe mij maar toneel en cabaret, ik zit zeker elke twee weken ergens in een theater!

Met welke beroemdheid zou u een gevangeniscel willen delen?
Ze worden ook niet makkelijker he, die vragen? Nou vooruit, ik houd het dicht bij huis, een Nederlandse beroemdheid; Neelie Kroes. Ik denk niet dat dat snel saai wordt.

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures
Mercedes-Benz – Mercedes Business Solutions (Rectangle)