Mr. van de week: Caroline Lindo

Delen:

mrvdd-110829-NJB-LindoMr. van de week is Caroline Lindo. Zij neemt per 1 september afscheid als secretaris van het Nederlands Juristenblad (NJB) na meer dan 30 jaar in die functie werkzaam te zijn geweest.

Hoe trof u het NJB aan in 1981 en hoe laat u het achter?

Ik trof het aan als een prachtig blad. Ik laat het achter als het beste én mooiste juridische tijdschrift van Nederland.

We mogen toch wel zeggen dat u tot een instituut binnen een instituut bent geworden, toch?

Complimenten voor uw opmerkingsgave! Maar het klinkt mij wat al te statisch en stoffig. Achteraf zie ik mezelf meer als de stille krachtmotor van een blad dat van week tot week de wedstrijd wint.

Wij constateren dat u in die 30 jaar de verpersoonlijking bent geweest van de natuurlijke spanning die er tussen een uitgever (in dit geval Kluwer) en een tijdschrift (in dit geval het NJB) bestaat, kan bestaan, of zou moeten bestaan. Hoe ziet u dat?

Toen ik begon stelden de uitgeverij en de redactie geen overdreven eisen aan elkaar: de uitgeverij paste op de winkel en de redactie maakte een mooi blad. Ik was de verbinding tussen de twee en voelde daarbij een eigen verantwoordelijkheid voor het reilen en zeilen van het blad, onafhankelijk van uitgeverij en redactie. De afgelopen decennia worden beursgenoteerde uitgeverijen opgestuwd door de cijfers. Men was vroeger tevreden met een redelijke winst en was er trots op ‘cultuurdrager’ te zijn, maar nu moet de winst gemaximaliseerd worden en dat liefst op de kortste termijn. Heel wat winsthongerige uitgeverijen in de wereld hebben op deze manier prachtige kranten en bladen naar de bliksem geholpen. Met bijna alle uitgevers in het concern heb ik hartelijk kunnen samenwerken, maar zij waren gebonden aan de doelstellingen van de onderneming en moesten dus wel mee veranderen. Dat was niet altijd leuk voor ze. De spanning zit ‘m erin dat de redacties hetzelfde zijn gebleven: professionals met veel aanzien in hun beroepsgroep en vaak ook daarbuiten; winstoogmerken spelen in de redacties geen rol. Vandaar soms tegenstellingen en botsingen tussen redacties en uitgevers.

U kent iedereen die er in Nederland juridisch-inhoudelijk een beetje toe doet. Ongetwijfeld zijn allen u even lief. Maar aan welke redactieleden koestert u bijzondere herinneringen en welke zijn dat dan?

Inderdaad, voor alle redactieleden ben ik warme tot zeer warme gevoelens gaan koesteren. Het waren en zijn stuk voor stuk heel bijzondere en gedreven mensen. Een zwak heb ik altijd gehouden voor J.M.Polak. Hij was jarenlang voorzitter van de redactie. Op een wonderbaarlijke manier wist hij de ideologische tegenstellingen werkbaar te houden en dat dan ook nog eens zo dat ze meer tot gezamenlijke inspiratie dan tot onderlinge conflicten leidden. Ook voor Jan Leijten heb ik de grootste bewondering . Hij was de meest “menselijke”redacteur die ik gekend heb en hij was ook degeen die steeds op de bres stond voor de auteurs.

Wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Zonder twijfel Henc van Maarseveen. In mijn studietijd las ik zijn oratie ‘De heerschappij van de ministerraad’ en was meteen gewonnen. Toen ik bij het NJB kwam solliciteren zat hij in de redactie en was ik helemaal verkocht. We zijn nu 28 jaar samen en het debat is niet verstomd.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?

Artikel 1 Strafrecht: Geen feit is strafbaar dan uit kracht van een daaraan voorafgegane wettelijke strafbepaling.

Welk wetsartikel het slechtst?

Dat komt er vast nog aan : een artikel dat het roken in je eigen huis verbiedt; in het algemeen bepalingen waarin de staat zich gaat bemoeien met de lichamelijke en geestelijke volksgezondheid van zijn burgers.

Wat is het hoogtepunt uit uw juridische carrière?

Ik heb veel hoogtepunten meegemaakt! De discussies in de redactievergaderingen – en ik beleefde er zo’n 400 – waren altijd een hoogtepunt.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

www.recht.nl

Welk boek las u het laatst?

Michel Houellebecq, Elementaire deeltjes. Ga nu alles van hem lezen.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Spaar mij en die ander! Maar als het zou moeten het liefst met de vrolijke muis die mij wel eens bezoekt en die ik Aleida genoemd heb.

Weet u een goede Mr. van de Week? Mail ons: office@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven