Mr. van de week: Danny Busch

Delen:

Danny BuschMr. van de week is Danny Busch. Hij spreekt tijdens het symposium over de toekomst van het financieel recht dat op vrijdag 8 februari wordt georganiseerd door het Instituut voor Financieel Recht van de Radboud Universiteit Nijmegen. Busch is sinds februari 2010 hoogleraar financieel recht aan de Nijmeegse universiteit. Daarvoor was hij onder meer werkzaam als advocaat bij De Brauw Blackstone Westbroek.

Als gevolg van de crisis is het financieel recht meer in beweging dan ooit. Is het nog wel bij te benen?

Financieel recht specialisten moeten momenteel alle zeilen bijzetten om de ontwikkelingen bij te kunnen houden. Ik ervaar dat overigens niet als een probleem – het financieel recht is relevanter en boeiender dan ooit.

Eind vorig jaar is besloten tot invoering van een Europees bankentoezicht. Wat voor impact gaat dat hebben?

De invoering van het Europees bankentoezicht is echt een mijlpaal. De ECB gaat per 1 maart 2014 rechtstreeks toezicht houden op de grootbanken in Europa. ING, ABN AMRO en Rabobank krijgen straks te maken met de ECB in plaats van DNB. Dat zal even wennen zijn.

Gaan we de goede kant op? En is er licht aan het eind van de tunnel?

Een betrouwbare, deskundige, klantgerichte en stabiele financiële sector is van essentieel belang voor ons allemaal. Veel van de regels die nu worden uitgevaardigd dragen hier zeker aan bij – in zoverre gaan we de goede kant op en is er ongetwijfeld licht aan het eind van de tunnel. Tegelijkertijd moeten we oppassen dat we niet doorslaan met het aanpakken van de financiële sector. Het absorptievermogen van de sector begint een kritieke grens te bereiken.

Wat zou u in deze doen als u minister van Financiën was?

Een time-out afkondigen voor nationale wetgevingsinitiatieven voor de financiële sector. Vanuit Brussel komt er al genoeg nieuwe regelgeving op de sector af.

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?

Dat hoogtepunt moet nog komen, hoop ik. Het zou enigszins treurig zijn als ik op mijn 38e mijn juridisch hoogtepunt alweer achter de rug heb.

Wat of wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

De praktijk, het financiële nieuws en de rechtsvergelijking.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?

Art. 6:162 BW – prachtig door zijn eenvoud en voor theorie en praktijk van groot belang.

Welk wetsartikel het slechtst?

Art. 1:25d Wft. De bepaling geldt sinds 1 juli 2012 en voorziet in een wettelijke aansprakelijkheidsbeperking voor de AFM en DNB. Zij kunnen nu alleen nog veroordeeld worden tot schadevergoeding wegens handelen met opzet of grove schuld. Pure symboolwetgeving – voordien was het ook al vrijwel onmogelijk de toezichthouders met succes aansprakelijk te stellen.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

Ik raadpleeg verschillende juridische websites. Over juridische websites gesproken: ik nodig iedereen graag uit eens een kijkje te nemen op de website van het Nijmeegse Instituut voor Financieel Recht (IFR): www.ru.nl/ifr. De site geeft een goede indruk van wat wij aan de Radboud Universiteit zoal doen op het gebied van financieel recht.

Welk boek las u het laatst?

De man zonder ziekte van Arnon Grunberg – een van mijn favoriete schrijvers.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Stanley Kubrick, de in 1999 overleden filmregisseur. Hij maakte uiteenlopende films als Spartacus, Lolita, 2001: A Space Odyssey, A Clockwork Orange, The Shining, Full Metal Jacket en Eyes Wide Shut.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven