Mr. van de week: E.J. van Keken

Delen:

E.J. van KekenMr. van de week is E.J. van Keken (rechter rechtbank Haarlem). Van Keken is een van de rechters die op woensdag 24 november tijdens de landelijke ‘Meet the judge’-bijeenkomst in gesprek gaat met de burger.

Waarom moeten we de judge meeten en kunnen we niet gewoon de rechter ontmoeten?

What’s in a name?

Krijgt u nog iets van een training/opleiding/goede raad en adviezen voordat u de burger gaat meeten?

We hebben wel wat tips gekregen van ons bureau communicatie, altijd nuttig. Maar de bedoeling is vooral dat het spontane gesprekken worden, waarbij iedereen gewoon mag vragen wat hij of zij wil. En dan kijken wij wel of we op die vraag antwoord kunnen geven. Als de vraag daarvoor niet geschikt is, is waarschijnlijk prima uit te leggen waarom, en dat kan dan ook weer boeiende gespreksstof opleveren.

Denkt u dat u veel vragen krijgt over de Deventer-moordzaak, Lucia de B. en de Schiedammer-parkmoord, om zomaar eens wat onderwerpen te noemen?

Vorig jaar heb ik meegedaan met de eerste “meet the Judge” bijeenkomst, in Amsterdam. Deze bijeenkomst in de Balie was georganiseerd door het gerechtshof Amsterdam en de rechtbanken Amsterdam en Haarlem. Ik heb daar zelf in ieder geval niemand over bovenstaande zaken gehoord. Vorig jaar hadden veel mensen vragen over het bestuursrecht, dat verbaasde mij wel enigszins. Mensen hebben zeker niet alleen belangstelling voor het strafrecht. Daarom zijn er, net als vorig jaar, rechters uit alle sectoren aanwezig om vragen te beantwoorden.

Op wat voor soort vragen hoopt u wel?

Wel? Mensen krijgen gewoon de gelegenheid om rechters vragen te stellen. Niets meer en niets minder. Deze vragen gaan bijvoorbeeld over de inhoud van het werk, de dilemma’s waarmee rechters te maken krijgen, of bijvoorbeeld over hoe je nu eigenlijk rechter wordt. Het was vorig jaar voor de rechters ook leuk, om hierover eens te praten met mensen die belangstelling voor ons beroep hebben.

Wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Op dit moment ben ik rechter bij het team Familie en jeugdrecht. Mijn inspiratiebronnen zijn mijn collega’s binnen dit team, en dan heb ik het zeker niet alleen over de rechters. Verder wordt tijdens het doen van zittingen bij uitstek duidelijk hoe groot het belang van partijen is bij een zo goed mogelijke behandeling van hun zaak, ook daar haal ik mijn dagelijkse inspiratie vandaan.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?

Op dit moment 1:247 BW. Hierin wordt de omvang van het ouderlijk gezag vastgelegd.

In lid 3 wordt bepaald dat het ouderlijk gezag ook de verplichting inhoudt van ouders om de banden van zijn of haar kind met de andere ouder te bevorderen. Verder staat in lid 4 bijvoorbeeld dat kinderen, nadat hun ouders uiteen zijn gegaan, recht houden op een gelijkwaardige verzorging en opvoeding van beide ouders.

Welk wetsartikel het slechtst?

Geen.

Wat is het hoogtepunt uit uw juridische carrière?

De voldoening die het werk mij zeer regelmatig geeft. Het is heel prettig om daadwerkelijk een bijdrage te kunnen leveren aan een werkzame oplossing van een geschil tussen partijen.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

www.rechtspraak.nl

Welk boek las u het laatst?

In ongenade. Een prachtig boek van J.M. Coetzee.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Nelson Mandela.

Weet u een goede Mr. van de Week? Mail ons: office@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven