Mr. van de week: Elin Hilwig

Delen:

Elin HilwigMr. van de week is Elin Hilwig (junior-advocate bij Collet Advocaten Rotterdam). Hilwig is als ‘ambassadeur’ voor de kleine en middelgrote advocatenkantoren lid van de kopgroep diversiteit die nadenkt over de vraag hoe vrouwen behouden kunnen worden voor de advocatuur. Ondersteund door de diversiteitscommissie van de Orde van Advocaten en de Raad van Toezicht Rotterdam organiseert ze een mentorproject, ‘Ma-Donna’. Vandaag is de openingsbijeenkomst.

Wat is precies de bedoeling van Ma-Donna?

Door junior advocates een jaar lang te koppelen aan ervaren advocates, ‘mentoren’ , hebben zij de kans om ervaringen uit te wisselen. De mentor is altijd iemand van een ander kantoor dan de junior en de basis van het project is vertrouwelijkheid. De junior kan daardoor vrij spreken over allerlei soorten kwesties. Doel is uiteindelijk dat de junior gesterkt wordt in haar positie en beter doorheeft wat de regels zijn van het spel binnen de ‘mannencultuur’ die bij de meeste advocatenkantoren nog heerst.

Hoe bent u op het idee gekomen?

Omdat Zweden erom bekend staat wat verder te zijn met emancipatie en vanwege mijn (half)Zweedse achtergrond heb ik onderzocht wat voor projecten daar worden georganiseerd ter bevordering van vrouwendiversiteit. Een mentorproject was een van de activiteiten die me aansprak.

Is de uitstroom van jonge vrouwelijke advocaten zo groot dat dit project nodig is?

Sinds 2000 stromen meer vrouwen de advocatuur in dan mannen, maar het totale percentage vrouwen blijft rond de 40 steken.

Gaat het lukken, de mannelijke cultuur in de advocatuur doorbreken?

Ja, deels is dat al gebeurd. De cultuur verschilt natuurlijk erg per kantoor. Sommige rechtsgebieden trekken meer vrouwen aan en sommige meer mannen. Dat zal altijd wel zo blijven, maar ik verwacht dat er uiteindelijk een betere balans komt voor het geheel van de advocatuur.

Hebt u zelf al een mentor, en zo ja, wie?

Voor zover ik weet zijn er nog niet eerder mentorprojecten georganiseerd, behalve in het kader van het Women Leadership Programme (WLP), georganiseerd door de OSR. Zelf heb ik nog niet aan een project kunnen deelnemen. (Overigens zou ik u waarschijnlijk niet vertellen dat ik meedeed of wie mijn mentor is, omdat vertrouwelijkheid juist de basis is van het project.)

Wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Ik heb geen specifieke persoon als bron van inspiratie in het advocatenwerk.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?

Artikel 1 van de Grondwet (hoe kan het ook anders):
“Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.”

Welk wetsartikel het slechtst?

Ook al is het maar een definitiebepaling:
Artikel 1 sub m Vreemdelingenwet 2000:
“vreemdeling: ieder die de Nederlandse nationaliteit niet bezit en niet op grond van een wettelijke bepaling als Nederlander moet worden behandeld”;
Wat vreemd om geen Nederlander te zijn!

Wat is het hoogtepunt uit uw juridische carrière?

Een gegrond beroep in een vreemdelingenrechtelijke zaak die me erg aan het hart ging. (Het ging om een persoon uit Guinee, die daar als kind vreselijke dingen had meegemaakt en inmiddels volledig in Nederland was geworteld.)

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

Vluchtweb, een website van Stichting Vluchtelingenwerk Nederland.

Welk boek las u het laatst?

“Alles is Verlicht” van Jonathan Safran Foer. Grappig maar ook vermoeiend. Een boek dat nog blijft nasudderen.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Het is niet zo dat ik alleen vrouwen bewonder, maar als ik een persoon mag kiezen dan is het Aung San Suu Kyi. Vrijheidsstrijder, dapper, sterk en gedisciplineerd, een fantastisch mens, denk ik.

Weet u een goede Mr. van de Week? Mail ons: office@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven