Mr. van de week: Erik Boerma

Delen:

Erik BoermaMr. van de week is Erik Boerma. Hij is rechter-commissaris bij de rechtbank Breda en bestuurslid van Recofa (landelijk overlegorgaan van rechters-commissaris in faillissementen). Aanstaande donderdag is Boerma dagvoorzitter van het congres ‘RC en curator; de twee-eenheid in het faillissement’ dat het Centrum voor Postacademisch Juridisch Onderwijs (CPO) in samenwerking met Recofa organiseert.

Het hoofddoel van het congres is om rechters-commissaris en curatoren bijeen te brengen. Waarom is dit zo belangrijk?

We willen de professionaliteit van het werk van de curator en de rechter-commissaris nog verder verbeteren. Uitwisseling van knelpunten en best practises is dan belangrijk. In samenspraak met Katja Laumans-Bakers van het CPO brengen we 10 mei a.s. jonge curatoren en RC’s samen tijdens een kleinschalig en interactief congres. Het is voor het eerst dat dit gebeurt. We willen graag investeren in de nieuwe generatie curatoren.

De economische crisis. Hij duurt al even en we zijn er voorlopig nog niet uit. Voor faillissementsdeskundigen hoogtijdagen – of beter gezegd hoogtijjaren – dus?

Natuurlijk willen we allemaal dat het economisch voor de wind gaat, maar voor insolvetiespecialisten zijn dit inderdaad boeiende tijden. Insolventies kunnen overigens ook leiden tot behoud van ondernemingen maar dan in afgeslankte vorm.

De Nijmeegse rector magnificus Bas Kortmann (was voorzitter van de commissie insolventierecht die in 2007 herziening van de Faillissementswet voorstelde) pleit nog altijd voor een nieuwe wet. Recofa-voorzitter Mincke Melissen (r-c bij de rechtbank Amsterdam) vindt dat juist helemaal niet nodig. (zie februarinummer Mr. p. 80 e.v.) Bij wie sluit u zich aan en waarom?

Onze Faillissementswet, en dat is in meer dan 100 jaar bewezen, is een degelijk produkt en goed doordacht. Op punten verdient het echter aanpassing; daar waar de wetgever het instrumentarium voor de schuldhulpverleners (in de delen die zien op de schuldsanering) uitbreidt, vindt er weinig innovatie plaats als het gaat om verbetering van de mogelijkheden om binnen of voorafgaand aan een insolventie een herstructurering van een onderneming te realiseren. Met Kortmann ben ik het eens dat daarvoor stappen gezet moeten worden, maar met Melissen dat dit eenvoudiger kan dan door de hele wet te herschrijven zoals destijds door de commissie Kortmann bepleit.

Wat of wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Rechtspraak is er om de zwakkeren te beschermen; dat is voor mij de essentie.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?

Dat is toch art. 1 van de Grondwet, discriminatie is niet toegestaan.

Welk wetsartikel het slechtst?

Er worden (onder tijdsdruk) wel minder doordachte wetten geleverd; de in de wet gemeentelijke schuldhulpverlening genoemde afkoelingsperiode oogt weinig goed doordacht.

Wat is het hoogtepunt uit uw juridische carrière?

De eerste dag dat ik rechter-commisaris was in het faillissement van LG Phillips. En de curator en ik elkaar tijdens een bespreking op kantoor aankeken en de vraag stelden wat we moesten/konden doen met 18.000 werknemers die worldwide in dochtervennootschappen werkzaam waren.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

Advocatie.nl. Voor de roddels.

Welk boek las u het laatst?

Drift: the unmooring of American Military power (door Rachel Maddow). Ik lees nu Invisible Monsters van Chuck Palahniuk.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Met Tony Soprano. Dat lijkt mij wel een vriend voor het leven.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven