Mr. van de week: Erik Jansen

Delen:

Erik JansenMr. van de week is Erik Jansen, advocaat bij Poelmann van den Broek. Jansen is voorzitter van de Vereniging voor Jonge Insolventie Recht Advocaten, Vereniging JIRA. De vereniging bestaat nu een half jaar, en binnenkort, op 24 maart vindt haar eerste activiteit plaats.

Uw vereniging is niet de eerste specialisatievereniging met “Jonge” als eerste woord in de naam. Blijkbaar bestaat er dus ook op het vlak van insolventierecht een gapend gat tussen de ouderen en de jongeren.

Een gapend gat? Nee: in de dagelijkse praktijk is er constant wisselwerking tussen oudere en jongere kantoorgenoten. Maar om lid te kunnen worden van de specialisatievereniging voor insolventierecht-advocaten INSOLAD moet men onder andere de INSOLAD-grotius opleiding met goed gevolg hebben afgerond en zeven ervaringsjaren hebben. Voor het aspirant-lidmaatschap zijn vijf ervaringsjaren als advocaat vereist. Daardoor kunnen jonge advocaten geen lid of aspirant lid worden van INSOLAD. Dat hebben wij als een gemis ervaren. Daarom is, na overleg met het bestuur van INSOLAD, Vereniging JIRA opgericht.

U legt de lat niet heel hoog, zo lezen we. Affiniteit met insolventierecht is al voldoende. Wordt het dan wel serieus genoeg?

Voor toelating als lid van Vereniging JIRA geldt inderdaad geen opleidings- of ervaringsvereiste. Wij willen geen specialistenvereniging zijn, maar een geïnteresseerdenvereniging. Wij waken over de kwaliteit door goed te kijken wie we als sprekers uitnodigen. We proberen opleidingspunten te verkrijgen voor onze activiteiten en we proberen kortingen op relevante literatuur te bedingen voor onze leden.

Op hoeveel leden mikt u?

Wij mikken op 150 tot 200 leden. Inmiddels, nog voor onze eerste activiteit, hebben we al 85 leden.

Waarom is uw vereniging alleen gericht op advocaten en niet op jonge insolventiejuristen in het algemeen?

We hebben een principiele keuze gemaakt voor advocaten en bijvoorbeeld geen studenten. Dat we alleen advocaten uitnodigen, wil niet zeggen dat we een jonge curatorenvereniging zijn. Bijvoorbeeld ook advocaten die nooit benoembaar als curator zijn, maar alleen banken adviseren over zekerheden en faillissementsrecht, zijn van harte welkom.

Wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Een bron van inspiratie is een groot woord, maar ik heb van mijn voormalig patroon op mijn eerste kantoor en van mijn voormalig patroon bij Poelmann van den Broek veel geleerd.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?

Een van mijn favourite beginselen is het fixatiebeginsel van het faillissement, dat terug te vinden is in diverse artikelen in de faillissementswet.

Welk wetsartikel het slechtst?

Het is moeilijk één slecht wetsartikel aan te wijzen. De meeste artikelen houden immers verband met andere artikelen. Ik deel wel de veel geuitte kritiek op de jurisprudentie van de Hoge Raad inzake onverschuldigde betalingen (na datum faillissement) aan een gefailleerde: geef mij maar ‘hard en fast rules’.

Wat is het hoogtepunt uit uw juridische carrière?

Ik kan steeds weer genieten als ik er in slaag een doorstart te realiseren in een faillissement, met een goede opbrengst voor de gezamenlijke schuldeisers en behoud van werkgelegenheid. Een hoogtepunt was ook een zaak waarin een rechtbank in het voordeel van mijn cliënt vonniste, in strijd met een bestendige lijn van uitspraken van de Centrale Raad van Beroep, maar weloverwogen op basis van argumenten van mijn cliënt.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

Naast www.verenigingjira.nl is dat www.wetten.nl.

Welk boek las u het laatst?

Ik kom te weinig toe aan lezen voor mijn ontspanning, naast alle werkgerelateerde tijdschriften, literatuur en jurisprudentie. ‘Gloed’ van Sandor Marai vond ik prachtig.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Eigenlijk met niemand, maar als ik moet kiezen: Joran van der Sloot. Ik zou er alles aan doen om te achterhalen wat er gebeurd is. Daar heeft ‘de moeder van’ recht op.

Weet u een goede Mr. van de Week? Mail ons: office@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven