Mr. van de week: Erik Thomas

Delen:

Mr. van de week is Erik Thomas. Hij is als strafrechtadvocaat verbonden aan het Bredase kantoor TDNL. Hij moet niets hebben van het initiatiefwetsvoorstel van de PvdA dat de minister de bevoegdheid heeft om motorclubs te verbieden.

Eindelijk een stevig antwoord vanuit de politiek om motorbendes aan te pakken. Daar kan niemand toch tegen zijn? Het initiatiefwetsvoorstel biedt toch voldoende waarborgen? Een verboden motorclub kan naar de rechter stappen om dat verbod ongedaan te laten maken.
Die vraag verbaast me enigszins en dan heb ik ‘t niet zozeer over de woordkeuze (‘motorbendes’), maar veeleer omdat daaruit lijkt te volgen dat het aanpakken van motorclubs zodanig gezond verstand is, dat daar toch geen kritiek op kan zijn. Mijn weerstand tegen de initiatiefwet staat los van de problematiek rond de motorclubs.

Wat behelst die weerstand dan?
Deze wet is een nieuwe stap in de ingezette ontwikkeling om ‘t bestuur meer macht te geven ten koste van de rechtspraak. Het zal ertoe leiden dat de politiek in nog sterkere mate beleid kan formuleren, uitvoeren en sanctioneren. Alles in één hand! Gerechtelijke controle achteraf is niet te vergelijken met een volle toetsing vooraf. De politiek wil de gang van het recht niet langer rustig afwachten. Het moet snel en waarborgen zijn maar lastig. Deze ontwikkeling zien we in vele dossiers, niet alleen van de Mc’s.

De rechter heeft tot nu toe één motorclub (Bandidos) verboden en ontbonden. Maakt dat Satudarah, waarvan u advocaat bent, niet zenuwachtig?
Nee. De procedures worden gevoerd zoals ze moeten worden gevoerd.

Motorclubs profileren zich graag als vriendengroepen die graag op de motor rondtoeren. Ze bakken nog net geen koekjes voor bejaarden. Moeten we er niet meer achter zoeken?
Je moet altijd kritisch zijn. Overigens evenzeer op politieke stromingen die groepen buiten de maatschappij willen zetten.

Als u het voor het zeggen had dan?
Dan zou de gemiddelde Nederlander minder naar de waan van de dag leven.

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?
Geen idee.

Wat of wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?
Mijn vader. Hij placht te zeggen: ‘Nooit bang zijn, angst zit alleen maar tussen je oren.’

Wat is over u niet bekend, wat wel interessant is?
Dat ik een voorstander ben van het verbeteren van de relaties tussen (strafrecht-)advocatuur enerzijds en politie en OM anderzijds.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?
Indirect rechtspraak.nl

Welk boek las u het laatst?
When China rules the world van Martin Jacques.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?
Met de persoon met de sleutel.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven