Mr. van de week: Erik Visser

Delen:

Erik VisserMr. van de week is Erik Visser (1950) die per 1 januari is benoemd tot secretaris van de Raad van State. Visser was directeur Bestuursrechtspraak en plaatsvervangend secretaris van de Raad van State.

Van Harte! Het lijkt ons de kroon op een langdurige carrière bij één en dezelfde werkgever. Of liggen er nog promoties bij andere werkgevers in een verder verschiet?

Weliswaar één en dezelfde werkgever, maar zeer uiteenlopende functies. Van de pure inhoud naar coachen en opleiden, naar leidinggeven, naar verandermanagement, naar medeverantwoordelijkheid voor de opzet van ICT systemen en uiteindelijk verantwoordelijkheid voor het totaal. In dit laatste onderwerp zitten voorlopig voldoende uitdagingen. Ambities blijven vanzelfsprekend.

Wat doet een secretaris van de Raad van State zoal de hele dag?

Helaas heel veel vergaderen. Die veelheid aan vergaderingen ga ik overigens terugbrengen. Daarnaast de doelstellingen van de Raad van State vormgeven, zoals de gezamenlijke bijdrage van de wetgevingsadvisering en de bestuursrechtspraak aan de kwaliteit van het openbaar bestuur.

Hoeveel jurist bent u nog, of ooit geweest?

Ik ben bij de Raad van State van meester in de rechten tot jurist gevormd. Ik ben vele jaren als zodanig ook werkzaam geweest. De leukste periode uit mijn loopbaan. Vooral het analyseren van rechtsvragen op basis van de ingebrachte beroepsgronden, het methodisch onderzoekswerk in de daarmee samenhangende regelgeving, en het redigeren van de antwoorden op die rechtsvragen vond ik een leuke uitdaging.

Wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Dat is mr Max van der Stoel. Een ongelofelijk krachtige denker op het snijvlak van de juridische omgeving en de internationale context.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?

Artikel 8:68 van de AWB. Deze bepaling biedt de bestuursrechter de mogelijkheid om een informele bestuurlijke lus toe te passen. Dit kan de scherpe kantjes van de lange doorlooptijden bij de bestuursrechter afslijpen.

Welk wetsartikel het slechtst?

Een formele bepaling als 8:41 AWB die de rechter dwingt tot excessief formalisme.

Wat is het hoogtepunt uit uw juridische carrière?

De benoeming tot secretaris van de Raad van State.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

Daar antwoord ik vanzelfsprekend op: www.raadvanstate.nl

Welk boek las u het laatst?

Rampjaar 1672 van Luc Panhuysen: geleerde lessen over fouten uit het verleden bieden geen garantie dat deze in de toekomst niet herhaald zullen worden.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Nelson Mandela.

Weet u een goede Mr. van de Week? Mail ons: office@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven