Mr. van de week: Eva Cremers

Delen:

Eva CremersMr. van de week is Eva Cremers (arbeidsrechtjurist, werkzaam als zelfstandig onderzoeker en publicist, tevens voorzitter van de Commissie Klachtenbehandeling Aanstellingskeuringen). Onlangs verscheen ‘Een baan als alle andere?! De rechtspositie van deeltijd huishoudelijk personeel‘, een boek dat zij schreef met historica Leontine Bijleveld. Tijdens het Jaarcongres 2010 van de Vereniging voor Vrouw en Recht Clara Wichmann (VVR) op 7 oktober, spreekt Cremers over dit onderwerp.

Hoe slecht is de rechtspositie van deeltijd huishoudelijk personeel?

Erg slecht. Zij zijn uitgesloten van de verplichte werknemersverzekeringen, hebben alleen zes weken recht op loondoorbetaling bij ziekte en missen de ontslagbescherming van het BBA. Een ander probleem is dat particuliere werkgevers het wel toepasselijke arbeidsrecht slecht naleven.

Wat moet daaraan veranderen?

De wetgever moet aan de slag. Particuliere werkgevers moeten belang krijgen bij een goede rechtsbescherming. De werknemers worden dan duurder, maar dat kan gecompenseerd worden door het werk fiscaal aftrekbaar te maken. Ons boek bevat veel aanbevelingen voor de toekomst en is verkrijgbaar via de VVR.

Kan dit congres daar een bijdrage aan leveren?

Zeker. De deeltijders aan huis zijn voor ten minste 95% vrouw. Hun slechte positie is daarmee ook vrouwendiscriminatie. Op het congres bespreken we de strategie om het onderwerp hoger op de politieke agenda te krijgen.

Heeft u zelf een werkster, en zo ja, betaalt u door bij ziekte en in de vakantie?

Ja, en natuurlijk krijgt zij loon doorbetaald bij ziekte, tijdens de vakantie en ook vakantietoeslag. Verder geef ik alle nodige informatie en stook haar op tegen haar andere werkgevers.

Wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Juristen zoals Susanne Burri, Rikki Holtmaat en Marjolein van den Brink, omdat het onafhankelijke denkers en integere personen zijn.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?

Artikel 1 Grondwet. Daarin is een uiterst belangrijk fundament van onze samenlevingvastgelegd. Wilders probeert dit fundament te ondermijnen. CDA en VVD legitimeren de discriminatie op grond van etniciteit en religie die Wilders uitdraagt. Ze bieden hem daartoe een podium.

Welk wetsartikel het slechtst?

Artikel 6 lid 1 onder c ZW/WW/WAO. Dat sluit deeltijd huishoudelijk personeel uit van de verplichte werknemersverzekeringen en onthoudt hen daarmee inkomensbescherming.

Wat is het hoogtepunt uit uw juridische carrière?

De opbouw van mijn praktijk als zzp ‘er. Ik verricht (alleen of met anderen) juridisch onderzoek en dit resulteert in boeken, rapporten en tijdschriftenartikelen. Dat combineer ik met praktisch juridisch werk zoals geschillenbeslechting. Ik werk bijvoorbeeld al bijna zes jaar voor de Commissie Klachtenbehandeling Aanstellingskeuringen, een inspirerende commissie waarin juristen en bedrijfsartsen samenwerken. Ook ben ik hoofdredacteur van enkele arbeidsrechtelijke handboeken.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

Vrouwenrecht.nl, aanstellingskeuringen.nl, rechtspraak.nl, overheid.nl (vooral officiële publicaties).

Welk boek las u het laatst?

‘Scheepsjournaal. Een boek van verre reizen’ van Cees Nooteboom, extra mooi vanwege de verhalen over Patagonië; een aanvulling op Bruce Chatwin. Prachtig, zeker met mijn reis naar Patagonië in het verschiet.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Dochter Agnes. We kunnen uren praten over de dingen die er echt toe doen. Mijn zoon en mijn man zullen zeker klaar staan met een vluchtauto.

Weet u een goede Mr. van de Week? Mail ons: office@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven