Mr. van de week: Ferdinand Grapperhaus

Delen:

Ferdinand GrapperhausMr. van de week is Ferdinand Grapperhaus. Hij heeft per 1 maart jl. Arnold Croiset van Uchelen opgevolgd als bestuursvoorzitter van het Amsterdamse kantoor van Allen & Overy. Naast advocaat is Grapperhaus sinds 2005 hoogleraar Europees arbeidsrecht aan de Universiteit van Maastricht en sinds 2006 kroonlid van de Sociaal-Economische Raad. Ook is hij columnist voor het FD.

Gefeliciteerd met uw benoeming. Zijn er zaken die u heel anders gaat aanpakken dan uw voorganger Croiset van Uchelen?

Ik neem het stokje ten aanzien van onze toekomststrategie van hem over met een sterk accent op het uitbouwen van juridisch creatief denken en blijven uitblinken in een steeds verder automatiserende wereld.

U maakte onlangs een wereldreis. Zou u elke advocaat zo’n ‘time-out’ aanraden?

Ik zou elke professional van harte aanbevelen om een ‘time-out’ te nemen, maar ik zou het pas doen als je tenminste vijftien werkzame jaren op de teller hebt staan.

Bestuursvoorzitter, advocaat, columnist, hoogleraar, vader. Een lijstje dat zorgt voor balans, of voor een volle agenda?

Ik heb een boeiend maar intensief leven, ik kom met zeer uiteenlopende mensen in contact, en ik wil dat graag zo houden.

Wat of wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Zelf heb ik het meeste met Locke en als het maatschappelijk contract eenmaal kan worden opgemaakt met Montesquieu. In Nederland put ik altijd weer inspiratie uit de conclusies van A-G Timmermans en de Hoge Raad-overzichten van Rogier Duk.

Welk wetsartikel vindt u het mooist? Welk wetsartikel het slechtst?

Het mooiste wetsartikel is artikel 1 van de Grondwet. Ik vind niets zo leuk als met studenten debatteren over gelijkheid. De slechtste zijn die vaak populistisch aangedreven wetten over beloningen. Ik geloof daar niet in. We moeten goed toezicht regelen op beloningen.

Welk boek las u het laatst?

De Stamhouder van Alexander Münninghoff, non-fictie, prachtig, nu eens een beeld van puur opportunisme tijdens WO II en in de wederopbouw. En Aunt Julia and the Scriptwriter, van Vargas Llosa, wat een meesterlijke verteller. 

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Ik vind dit een onbenullige vraag. Ik heb vroeger in de Bijlmer-bajes gewerkt, ik heb ook een paar jaar piketdienst gedaan, en gevangenisstraf is al vreselijk, maar als het dan zo is, dan kun je denk ik beter alleen zijn. Ga nou gewoon terug naar dat onbewoonde eiland, is misschien afgezaagd, maar een stuk houdbaarder.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven