Mr. van de week: Frank van den Heuvel

Delen:

mrvdw---120910---Van-den-HeuvelMr. van de week is Frank van den Heuvel. Hij is lid van de Zeeuwse Meesters, een platform van juristen, rechters en advocaten in Zeeland, die mede-initiatiefnemer is voor het themaprogramma ‘Film & Recht‘ op het filmfestival ‘Film by the Sea’ in Vlissingen (14 tot en met 23 september).

Waarom heeft u dit thema op de agenda van het festival gebracht?

Film by the Sea is een tiendaags filmfestival dat al jaren gehouden wordt. Sinds enkele jaren komt een specifiek thema aan de orde. Als gezelschap van Zeeuwse juristen organiseren wij al jaren allerlei activiteiten op het gebied van recht. Serieuze activiteiten en meer relaxte. Door met een interessant programma aan te haken bij het filmfestival combineren we beide.

Zeeuwse Meesters, wij hadden er eerlijk gezegd nog niet eerder van gehoord. Wat doet deze club eigenlijk?

De Zeeuwse Meesters is een gezelschap van 350 Zeeuwse juristen. Het bestuur organiseert seminars, lezingen en andere activiteiten waar recht in enige vorm in enige vorm in terugkomt. Onderwerpen liggen op het gebied van internationaal recht, strafrecht, bedrijfsrecht, maar we hebben ook een lezing gehad over sport & recht aan de hand van concrete actuele sportcasus. We bestaan nu acht jaar.

Een speciale commissie met filmkenners en juristen heeft een canon van 25 aansprekende films, waarin het recht centraal staat, geselecteerd. Wat is uw favoriete film op dit gebied en waarom?

Oei, ik ben natuurlijk geen kenner. Ik noem er toch drie. De in de canon opgenomen film Amistad over een zaak in de VS over rechten voor negerslaven is indrukwekkend en blijft je bij. Van de bekende Grisham rechtbankfilms vind ik The Pelican Brief top. Daar kom veel terug: recht, milieu, maatschappelijke onderwerpen, politiek en de kracht, uiteindelijk zwakte, van het systeem. Een goede good & bad Guy Western is natuurlijk ook altijd de moeite waard.

Hoe kijkt u als Zeeuwse meester aan tegen (het werk van) meesters uit de Randstad? Is er veel verschil tussen deze twee juristen?

Neen, er zijn in wezen geen verschillen, want de wetboeken, arresten en jurisprudentie waar juristen zich op baseren verschillen niet per regio. Wel denk ik dat de sfeer en manier van bijvoorbeeld advocaat zijn verschilt omdat in Zeeland de grote kantoren niet aanwezig zijn. Dat is echter meer een verschil tussen de grote en de kleine kantoren dan dat het ingegeven is door de regio.

Wat is het hoogtepunt uit uw juridische carrière?

Het bijzondere is dat ik nooit specifiek als jurist gewerkt heb. Ik werkte als bankier, bij een energie- en afvalbedrijf (governance-zaken en Public Affairs) en werk nu sinds kort bij TNO als directeur Public Affairs. Toch ben ik, en deze casu zijn zeker juridisch interessant, in de energiesector de meest boeiende governancemodellen tegengekomen, waar markt, overheid, politiek en maatschappij om voorrang streden. Deze casusposities op een goede manier behandelen is dan een uitdaging..

Wat of wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Uiteindelijk ontwikkelingen in de samenleving, waarbij de juridische aspecten slechts een deel van de oplossing zijn. Deze goed en verantwoord combineren met vele andere aspecten is iedere dag boeiend en inspirerend.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?

Artikel 8 van de Grondwet: vrijheid van vereniging. Dat omdat ik zie dat het recht op vereniging cruciaal is om een samenleving te maken tot wat ze is. Dat is van belang in het bedrijfsleven, waar vele vormen van vereniging en samenwerking zijn, hetgeen niet in ieder land vanzelfsprekend is. Het speelt eveneens in basisvoorzieningen als onderwijs en zorg, maar ook in politiek, sport.

Welk wetsartikel het slechtst?

Reglement van Orde Tweede Kamer artikel 139a…dit artikel gaat over de rol van de Tweede Kamer bij een kabinetsformatie. Splinternieuw en nog niet volledig. De komende weken zal e.e.a. moeten blijken.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

Niet specifiek juridische websites, maar meer de websites waar governance-vraagstukken besproken worden.

Welk boek las u het laatst?

De Passage naar Europa van Luuk van Middelaar. Zeer nuttig in deze tijd van Europese spanningen.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Tja, laten we dan maar bij de films blijven. Sharon Stone (The Quick and the Dead, een western), Julia Roberts (Pelican Brief) of is het meer politiek correct de hoofdpersoon van Amistad te noemen? Maar ja om deze persoon in de gevangenis te zetten, roept ook weerstand op.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven