Mr. van de week: Froukje Dunki Jacobs

Delen:

Froukje Dunki-JacobsMr. van de week is Froukje Dunki Jacobs. Zij is familierechtadvocaat bij DelissenMartens. Dunki Jacobs slaagde cum laude voor de specialisatieopleiding Familierecht.

Gefeliciteerd! Is de opleiding zo makkelijk of bent u zo briljant?

De opleiding is zeker niet makkelijk. De uitdaging zit met name in de duur van de opleiding. Andere specialisatieopleidingen duren maximaal een jaar, terwijl de vFAS ruim twee jaar duurt. Het is dus vooral een kwestie van doorzetten en iedere opdracht weer met aandacht maken.

Wat trekt u zo aan in het familierecht? Die echtscheidingen, is dat niet vaak kommer en kwel?

Het trekt mij juist om de financiële en juridische aspecten te combineren met de menselijke aspecten. De uitdaging bij echtscheidingen is juist om de emoties te reguleren en de mensen te coachen om uiteindelijk tot een passende oplossing te komen. In de praktijk is het dus geen ‘kommer en kwel’, maar een proces met een positieve insteek.

Wat is op dit moment de grootste uitdaging in het familierecht?

Recentelijk heeft de Tweede Kamer het Wetsvoorstel inperking gemeenschap van goederen aangenomen. Hoewel de wijzigingen wellicht wenselijk zijn, zal het nieuwe systeem de echtscheidingen er niet makkelijker op maken. Daarbij zullen er lange tijd twee regimes naast elkaar bestaan. Als dit wetsvoorstel definitief wordt, dan ben ik benieuwd hoe dit in de praktijk zal uitvallen.

Wat is uw mening over de internettool Rechtwijzer Uit Elkaar? Een nuttig instrument? Of is een echtscheiding te ingewikkeld om online te regelen, ook met een advocaat als achterwacht?

Niet alle scheidingen zijn hetzelfde. Er zullen zeker situaties zijn waarvoor deze tool heel geschikt is. De tool gaat echter allereerst voorbij aan het emotionele aspect dat kleeft aan iedere scheiding. Het is juist belangrijk – zeker met kinderen – om hieraan de nodige aandacht te besteden, hetgeen bij mediation altijd gebeurt. Daarnaast zijn echtscheidingen vaak financieel en juridisch niet zo eenvoudig, zodat een standaard afwikkeling gewoonweg niet past. Het gevaar bestaat dat achteraf afspraken zijn gemaakt die niet uitvoerbaar zijn, zodat ex-echtgenoten alsnog bij advocaten terechtkomen, met het risico dat de verhoudingen dan al verslechterd zijn.

De specialisatievereniging Vereniging Familie Advocaten en Scheidingsmediators (vFAS) luidt vaak de noodklok over het toenemend aantal vechtscheidingen en zegt dat ouders die scheiden eerst verplicht langs een scheidingsmediator moeten gaan. Mee eens?

Ja en nee. Ik vind dat mediation de beste route is om een echtscheiding op een positieve manier af te wikkelen. Het verplicht maken van mediation gaat mijns inziens wel erg ver. Het kan niet zo zijn dat iemand de toegang tot de rechter wordt ontzegd. Inmiddels is ook gebleken dat het verplicht stellen van een ouderschapsplan niet de verwachte uitkomst heeft, nu echtgenoten ook zonder dit plan kunnen scheiden als het onmogelijk is om overeenstemming te bereiken. Als we verplichte mediation hiermee vergelijken, dan vrees is dat ik dat ook dit plan niet de uitwerking zal hebben als voorzien. Neemt natuurlijk niet weg dat mediation aangemoedigd moet worden en een beetje dwang best moet kunnen.

Als u het voor het zeggen had dan?Dan zou de vFAS opleiding ingekort worden en meer gelijkgetrokken worden met andere specialisatie opleidingen. Ik denk dat in minder tijd dezelfde kwaliteit gewaarborgd kan worden.

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?Het afronden van de vFAS was wel een hele bevalling en de opleiding bovendien cum laude afronden is voor nu even mijn meest recente hoogtepunt.

Wat of wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Villa Pinedo vormt voor mij een bron van inspiratie. Dit is een online platform voor kinderen van gescheiden ouders. Het is in mijn werkgebied belangrijk om niet uit het oog te verliezen dat de kinderen de meest kwetsbare partij zijn en dat we als advocaten een rol kunnen spelen om hun belangen te waarborgen.

Als u aan uw buurmeisje van 6 moet uitleggen wat uw werk inhoudt, wat zegt u dan?Als ouders ervoor kiezen dat zij niet meer bij elkaar passen en niet meer in één huis willen wonen, dan help ik ze om op een goede manier aparte levens te starten, waarbij de kinderen bij allebei de ouders een fijne plek hebben.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?Met name rechtsorde.nl. Ik ben een behoorlijke boekenwurm, maar online is gewoon actueler. Al pak ik graag nog de papieren Asser erbij.

Welk boek las u het laatst?

‘Prof, de biografie van Kees Rijvers’ door Antje Veld. Ik ben helemaal geen voetbalfan, maar de schrijfster is een vriendin van mij. En ik moet zeggen dat ik er erg van heb genoten, ondanks mijn lichte aversie tegen voetbal.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Dan toch wel met mijn vriend en aanstaande dochter.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven