Mr. van de week: Gerard Hupperetz

Delen:

Gerard HupperetzMr. van de week is Gerard Hupperetz. Tot 1 september was hij directeur van de Juridische Hogeschool Avans-Fontys. Elf jaar lang mocht hij deze functie vervullen. Hupperetz was een van de grondleggers van hbo-rechten in Nederland. Tot eind dit jaar blijft Hupperetz werkzaam aan de hogeschool. Daarna gaat hij met pensioen. Op 17 oktober vindt ter gelegenheid van zijn afscheid een buitengewone Maaskantlezing plaats die wordt gehouden door Egbert Myjer (oud-rechter EHRM).

Het is gebleken dat hbo-juristen vooral werkzaam zijn buiten het klassieke juridische werkveld en dat zij vaak doorstuderen voor een masterdiploma. Is de hbo-jurist wel geworden wat u had gehoopt?

Het is nog niet helemaal wat ik me er van voorgesteld had. Dat heeft ook wel te maken met de jaren van economische terugval. Ik heb wel alle vertrouwen, dat het wel verder gaat doorzetten en dan heb ik het over functiedifferentiatie in het juridische werkveld. De opleiding HBO-Rechten kent een heel stevig juridisch fundament naast kennis van communicatie, ict en dossiermanagement.  De studie is heel praktijkgericht en oplossingsgericht. Ze kunnen ook heel goed aan de “leek” uitleggen wat nu het (juridische) probleem is. Ook als studenten –en dat doen er inderdaad nog veel- doorstuderen aan de universiteit hebben ze daar veel profijt van.

Neemt u volledig afscheid van de juridische wereld?

Neen. Ik neem afscheid als directeur van de Juridische Hogeschool, maar wil me in blijven zetten voor het juridisch onderwijs.

Wat wilt u uw opvolger Ilse van de Pas meegeven?

Ilse van de Pas weet heel goed waar ze naar toe wil. Zij zal verder blijven ijveren voor goed juridisch onderwijs, voor een goede positie voor de hbo-jurist. Haar accent zal wel minder op de traditionele juridische beroepen liggen.

Als u het voor het zeggen had dan…?

Zou ik op veel meer plaatsen hbo-juristen inzetten., omdat ze in bepaalde situaties effectiever zijn.

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?

Dat was onze eerste Maaskantlezing in Tilburg, tevens de opening van ons nieuwe gebouw door de toenmalige minister van justitie Ernst Hirsch Ballin.

Wie of wat is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Dat waren toch een aantal jonge docenten, destijds tijdens mijn afstuderen en student-assistentschap bij het Instituut voor Staats- en Bestuursrecht te Utrecht: Gio ten Berge, Frits Stroink, Chris Crasborn. Dat geeft voor mij ook aan hoe belangrijk onderwijs kan zijn voor je ontwikkeling.

Welk wetsartikel vindt u het mooist? Welk wetsartikel het slechtst?

Het mooiste:  art 7 Grondwet. Vrijheid van meningsuiting, maar “behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet”.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

Rechtspraak.nl en mr-online.nl

Welk boek las u het laatst?

Geert Mak, Reizen zonder John. Een prachtig document over de ontwikkelingen in de laatste decennia in de VS en … geschreven door een jurist.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Daar wil ik helemaal niet zijn !

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven