Mr. van de week is Hans van Meerten. Op 1 januari is hij benoemd tot bijzonder hoogleraar internationaal pensioenrecht aan de Universiteit Utrecht. Van Meerten is sinds 2011 advocaat in de pensioengroep van Clifford Chance. Daarvoor was hij onder meer medeauteur van de wetgeving ten aanzien van de Premie Pensioen Instelling. Ook was hij betrokken bij de Brusselse onderhandelingen over onder andere het EU-Verdrag van Nice en de Europese Grondwet. In 2004 promoveerde Van Meerten aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
U moet kiezen: advocatuur of wetenschap?
Ik kies voor ‘moderne’ advocatuur: dat vereist een andere aanpak dan voorheen. Minder angst voor bijvoorbeeld aansprakelijkheden en een actievere rol aan het begin van het wetgevingsproces, hier en in Brussel. Ik combineer dat graag met de wetenschap. Ook een cliënt is hiermee gebaat, juist op het gebied van pensioenen dat enorm in ontwikkeling is.
Er is veel gedoe rondom het Nederlandse pensioenstelsel. Maakt u zich zorgen over uw pensioen?
Ik maak me zorgen hoe er met EU-recht wordt omgegaan in het pensioendossier. Daar wordt te weinig aandacht aan besteed. En als er aandacht is, is dat meestal negatief in de zin van “de EU moet van ons pensioen afblijven.” Er wordt vergeten dat de EU de burger juist probeert te beschermen. Dat zal een van mijn aandachtsgebieden zijn.
Wat is de opvallendste ontwikkeling op het gebied van het pensioenrecht?
Het gejuich van sommigen in de pensioensector dat de solvabiliteitseisen uit de EU-richtlijn zouden zijn verdwenen. Aldus wordt een Europees kader voorkomen, zo denkt men, en wordt pensioen ‘nationaal’ gehouden. Dat getuigt van korte termijn denken. Nederland kan op pensioengebied juist een voortrekkersrol vervullen in de EU met zijn ontwikkelde pensioensector in plaats van in Brussel op de rem te gaan staan.
Als u het voor het zeggen had dan?
Zou er een Europees vangnet voor pensioenen komen. Als we niet oppassen, wordt dat de volgende crisis. De EU-zaak Hogan, die de lidstaat aansprakelijk stelt bij pensioentekorten, is daar een voorbeeld van.
Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?
Dat is het hoogleraarschap in Utrecht, maar natuurlijk ook het succes van de PPI en het ontstaan van de eerste echte grensoverschrijdende pensioeninstellingen.
Wat of wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?
Jaap de Zwaan (mijn promotor aan de Erasmus Universiteit) en Ate van IJlzinga Veenstra, de aanjager van Europese pensioenen binnen Clifford Chance. Beide combineren allerlei disciplines op een manier waar ik nog wat van kan leren.
Welk wetsartikel vindt u het mooist?
Artikel 56 EU Verdrag. Kort gezegd: je moet overal in de EU aan de slag kunnen zonder dat er onnodige obstakels worden opgeworpen.
Welk wetsartikel het slechtst?
Artikel 4a van het Vrijstellings- en boetebesluit Wet Bpf 2000 dat de verplichtstelling aan een pensioenfonds van het nettopensioen (boven de 100.000 euro) regelt. Ik kan daar met de beste wil van de wereld niks positiefs in lezen.
Welke juridische website raadpleegt u vaak?
Legal Intelligence
Welk boek las u het laatst?
Slachthuis 5, van Kurt Vonnegut
Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?
Joe Satriani. Dan kan hij me echt goed gitaar leraar spelen.