Mr. van de week: Henk Naves

Delen:

Henk NavesMr. van de week is Henk Naves. Per 1 juli wordt Naves president van de rechtbank Amsterdam. Hij neemt daarmee het stokje over van Carla Eradus, die de functie twaalf jaar heeft bekleed. Naves is momenteel president van de rechtbank Gelderland. Hij is oorspronkelijk bestuursrechter.

Gefeliciteerd met uw benoeming. De Amsterdamse rechtbank was op zoek naar een president die ‘het boegbeeld van de rechtspraak’ wordt. Wat zijn de eerste stappen die u op dat vlak gaat nemen?

Alle media-aandacht rond mijn aanstaande benoeming in Amsterdam zorgt ervoor dat die boegbeeldrol al behoorlijk in de verf wordt gezet, waarvoor dank! En verder geldt: Boegbeeld word je, door in voorkomende gevallen echt iets te zeggen te hebben en je stem/beeld geregisseerd en gedoseerd in te (laten) zetten.

U bent vergeleken bij veel rechters behoorlijk zichtbaar in de media en sociale media. Zouden meer rechters dat moeten doen?

Geen bezwaar, mits deze collega’s voorzien zijn van een behoorlijk portie (organisatie- en maatschappelijke) sensitiviteit en zij hun beperkingen kennen; ik heb geen behoefte aan ‘ongeleide projectielen’ die enkel voor zichzelf spreken en niet beseffen dat de gehele Rechtspraak op dat standpunt wordt aangekeken.

In welk opzicht zal uw nieuwe functie verschillen van het zijn van president van de rechtbank Gelderland?

De rechtbank Gelderland is – als gevolg van de Wet Herziening gerechtelijke kaart, een fusiegerecht – waaraan de belangrijke vraag is verbonden: hoe worden we (Arnhem-Apeldoorn-Nijmegen-Zutphen) daadwerkelijk één organisatie. In mijn toekomstige rechtbank speelt dat thema niet of op een andere manier. De rechtbank Amsterdam op haar beurt heeft de dynamiek en complexiteit die past bij een wereldstad; in Gelderland is duidelijk minder reuring.

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?

Mijn juridische carrière kent diverse hoogtepunten. Een droom kwam uit toen ik in 1988 raio werd en bijvoorbeeld in het kader van die opleiding een jaar mocht rondlopen bij de Raad van State. Hierop volgden benoemingen tot rechter en aanstellingen in mooie leidinggevende functies. Ik was president van de rechtbank Breda, Oost-Nederland, Gelderland en nu dus Amsterdam. Ondertussen geef ik leiding aan één van de belangrijkste (KEI-)projecten van de Rechtspraak: Cultuur, leiderschap en gedrag. Kortom: ik heb geen enkele reden tot klagen.

Wat vindt u het beste wetsartikel dat er is?

Dat is een vraag die niet aan een bestuurder moet worden gesteld. Samen met de overige presidenten van de gerechten en de Raad voor de rechtspraak ben ik verantwoordelijk voor de besturing van de Rechtspraak als geheel. Wie medeverantwoordelijk is voor de uitgave van een budget van bijna 1 miljard euro, moet niet teveel met zijn neus in de wetboeken zitten.

En welke het slechtst?

Als gezegd, ik  kijk niet dagelijks in een wetboek. Heel algemeen gesproken vind ik wel dat Nederland veel te veel regels kent!

Welk boek las u het laatst?

Adriaan van Dis: Ik kom terug. Een aanrader voor elke zoon, die afscheid heeft moeten nemen van zijn moeder.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Met helemaal niemand! Even persoonlijk tot inkeer komen en ondertussen een paar prachtige boeken lezen. Overigens ben ik heel erg aan mijn vrijheid gehecht.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven