Mr. van de week: Herma Rappa-Velt

Delen:

Herma Rappa-VeltMr. van de week is Herma Rappa-Velt. Op 15 oktober is zij in dienst getreden als lid van de Raad voor de rechtspraak. Daarvoor was zij lid van het directieteam van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Rappa-Velt heeft na haar rechtenstudie twee jaar les gegeven aan de Rijks Hogere Landbouwschool. Daarna bekleedde zij publieke functies bij diverse overheidsinstanties waaronder de Rijksgebouwendienst, de provincie Drenthe en de Informatie Beheer Groep (nu DUO).

Waar gaat u zich op focussen?

Ik wil allereerst heel goed van binnen en buiten ontdekken wat er speelt bij de hele Rechtspraak. Dus zowel bij de Raad als bij de gerechten. Want ik kom echt van buiten en zal flink moeten investeren om de binnenkant te leren kennen.

Er zijn rechters die zich grote zorgen maken over hun onafhankelijkheid. Zij vinden dat de Raad zich te veel met hun werk bemoeit. Hoe ziet u dit?

Daar heb ik nu nog geen oordeel over. Eerst wil ik zelf zien hoe het werkt bij de gerechten en bij de Raad. Wat gebeurt er daar echt? Pas daarna ga ik mijn mening geven.

Wat is volgens u een belangrijk verbeterpunt voor de rechtspraak?

Vanuit vorige banen heb ik enige ervaring met de rechterlijke macht. Het viel mij op dat er soms erg veel tijd overheen gaat, voordat de rechter uitspraak doet. Daar zijn vast allerlei goede redenen voor maar die zijn niet altijd bekend bij de procespartijen. Ik denk dat de Rechtspraak kan winnen door hier helderder over te communiceren.

Verder staat het strafrecht door de groeiende media-aandacht en digitalisering natuurlijk volop in de belangstelling van het grote publiek. Iedereen vindt er iets van. Het is niet altijd mogelijk om vanuit de Rechtspraak alles toe te lichten. Maar ik denk wel dat we kunnen streven naar meer transparantie, naar voorspelbaarheid en het managen van verwachtingen.

Als u het voor het zeggen had dan…?

Dan zou ik alles in het werk stellen om de dreiging in de wereld te verminderen en bestond er geen vluchtelingenprobleem. Maar ja…

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?

Ik heb in mijn carrière al veel mooie  momenten mogen beleven. Om gekozen te worden tot overheidsmanager van het jaar was achteraf een bijzonderder moment dan ik mij toen realiseerde. Ik was in 1998 de eerste overheidsmanager van het jaar en niemand wist nog precies wat dat inhield. Nu, jaren later, ondervind ik er meer waardering voor dan toen ik de prijs kreeg. Dat maakt het wel tot een “duurzame” uitverkiezing. Het is ook mooi dat dit instituut zo goed tot ontwikkeling komt en meer waardering krijgt.

Wie of wat is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Ik kan niet één bron of één persoon noemen. Maar ik word geweldig geïnspireerd door mensen die met tomeloze energie hun ambitie vervullen, die anderen met zich mee kunnen nemen en inspireren én die in staat zijn zaken tot de essentie terug te brengen.

Welk wetsartikel vindt u het mooist? Welk wetsartikel het slechtst?

Ik ben blij met de Flora- en Faunawet. Daar heb ik de afgelopen jaren veel mee gewerkt. Het is een mooie set artikelen die eraan bijdraagt dat de biodiversiteit in Nederland in Europese context behouden blijft. Natuurlijk snap ik dat je als ondernemer niet echt blij wordt als een vleermuizenpopulatie de bouw van je bedrijfspand  tegenhoudt of het aanleggen van een rondweg door roeken wordt geblokkeerd. Maar het draagt wel bij aan mooie natuur in Nederland. Trouwens, deze wet draagt ook veel mogelijkheden aan om samen tot goede maatregelen te komen en zo economie en voortgang te combineren met bescherming en behoud van de natuur.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

Wetten.nl

Welk boek las u het laatst?

’Ons onfeilbare denken’ van Daniel Kahneman. Dat is een prachtig boek dat heel toegankelijk is, gemakkelijk leest en je een beeld geeft hoe ons denken werkt. Hoe oordeelsvorming en besluitvorming werkt in ons hoofd en hoe onze intuïtie daarmee interacteert. Het klinkt heel ingewikkeld, maar zo leest het boek zeker niet.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Met niemand, want dat zou betekenen dat ik meteen naar ander werk kan uitzien. Maar als je vraagt met wie zou je onbewoond eiland willen delen dan het liefst met mijn echtgenoot en heel veel boeken.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven