Mr. van de week: Irene de Boer

Delen:

Irene de BoerMr. van de week is Irene de Boer. Zij studeerde in 2011 af aan de Universiteit van Tilburg. Sinds een paar jaar kent de Tilburgse rechtenfaculteit het Tilburg Law School Fund, een fonds dat bijzondere mensen en projecten in de wereld van het recht steunt. De Boer maakt deel uit van de Alumniboard van Tilburg Law School die het faculteitsbestuur adviseert over die projecten. De Boer is als advocaat arbeidsrecht werkzaam bij AKD in Eindhoven, waarbij zij zich voornamelijk richt op het individuele en collectieve ontslagrecht.

Wat maakt dit fonds zo uniek?

Het Tilburg Law School Fund is een uniek fonds in Nederland. Het is door de faculteit opgericht om alumni de mogelijkheid te bieden om via financiele bijdragen blijvend verbonden te kunnen blijven aan hun faculteit. De projecten en mensen die door het fonds gesteund worden, worden door alumni een zeer warm hart toegedragen. Alumni van Tilburg Law School ondersteunen zo de missie van de Law School om, naast het verzorgen van onderwijs en uitvoeren van onderzoek, ook een belangrijke bijdrage te leveren aan het vervullen van de maatschappelijke rol van Tilburg Law School.

Wat is tot nog toe het meest bijzondere project waaraan het fonds heeft bijgedragen?

Voor mij persoonlijk zijn dat de beurzen voor getalenteerde buitenlandse studenten. Ik heb verschillende studenten ontmoet die mede dankzij het Tilburg Law School Fund een master in Tilburg konden volgen. Deze studenten beschouwen het als een voorrecht om te mogen studeren. Dat stralen ze uit, ze zijn gedreven en bovendien werken ze er keihard voor, vaak met uitstekende resultaten. Hun bezieling heeft mij geraakt.

Wat houdt uw rol als ‘boardmember’ precies in?

Samen met de overige vier boardmembers fungeer ik als sparringpartner van het Faculteitsbestuur bij het vormgeven van het alumnibeleid. Zo vergaderen wij over de verschillende bestemmingen van de bijdragen die alumni aan het Tilburg Law School Fund hebben geschonken en brengen wij daarover advies uit aan het Faculteitsbestuur. Daarnaast proberen wij de betrokkenheid van alumni bij hun alma mater te vergroten. De Alumniboard is bewust samengesteld uit leden vanuit verschillende disciplines en leeftijdscategorieën, zodat wij zoveel mogelijk alumni kunnen bereiken. Aangezien ik de jongste boardmember ben, richt ik mij met name op de recente alumni.

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?

Ik hoop dat ik mijn hoogtepunt nog niet heb gehad, mijn juridische carrière is immers nog niet zo lang. Wel vind ik tot nu toe procederen een van de mooiste aspecten van het advocatenbestaan. In toga tegenover de rechter het standpunt van de cliënt bepleiten blijft bijzonder.

Wat of wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Een bron van inspiratie is een groot woord, maar er is wel een aantal mensen in mijn omgeving (op kantoor, in de advocatuur en op Tilburg Law School) waarvan ik veel heb geleerd en nog iedere dag van leer.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?

Artikel 7:611 BW, het goed werkgever- en werknemerschap. De open norm binnen het arbeidsrecht die in allerlei verschillende zaken een rol kan spelen.

Welk wetsartikel het slechtst?

Artikel 7:670 BW (opzegverbod tijdens ziekte) en dan toegespitst op de vergewisplicht daarvan door de kantonrechter in een ontbindingsprocedure. De ene kantonrechter leest het artikel als een ‘tijdens-verbod’, de andere kantonrechter als een ‘wegens-verbod’. Ofwel: of een dergelijke procedure slaagt, hangt af van de interpretatie van het wetsartikel door de kantonrechter in kwestie. Dat creëert niet alleen rechtsonzekerheid, maar is ook lastig uit te leggen aan cliënten.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

Om up to date te blijven bezoek ik dagelijks OpMaat Arbeidsrecht. Verder maak ik uiteraard gebruik van rechtspraak.nl en niet te vergeten tilburguniversity.edu.

Welk boek las u het laatst?

‘Toeval is logisch’, geschreven door Pieter Winsemius. Daarin worden de gevleugelde Cruijffiaanse uitspraken geanalyseerd en blijkt achter elk van deze uitspraken een managementstrategie te schuilen, briljant.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Neelie Kroes. Ik bewonder haar als powerwoman die als één van de eerste vrouwen opklom tot de top van het bestuurs- en bedrijfsleven. Daarnaast is ze, evenals ikzelf, een Rotterdamse met een directe stijl. Ik ben benieuwd naar haar geheim; hoe houdt zij zich staande in alle mannenbolwerken?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven