Mr. van de week: Ivo Giesen

Delen:

Ivo GiesenMr. van de week is Ivo Giesen. Hij won onlangs de Utrechtse Docent van het Jaar-prijs 2011-2012. Giesen wordt door zijn studenten gewaardeerd om zijn didactische kwaliteiten in combinatie met zijn aanstekelijke enthousiasme en charisma. Giesen is hoogleraar privaatrecht aan de Universiteit Utrecht.

Charisma en enthousiasme. Is die combinatie de sleutel tot succes?

Blijkbaar. Het zijn mooie kwalificaties van de jury. Voor inspirerend onderwijs is vooral dat enthousiasme een ‘must’, en waarschijnlijk volgt dat charisma dan wel min of meer vanzelf.

De jury was ook erg onder de indruk van uw visie op de toekomst van het universitair onderwijs en de rechtenopleiding in het bijzonder. Wat is uw visie op de rechtenopleiding?

Ik heb in Utrecht mede aan de wieg gestaan van plannen om de komende jaren het onderwijs veel meer te richten op een kleinere groep goed gemotiveerde studenten, en om dus af te stappen van het eindeloos bedienen van grote hordes studenten die bij de rechtenstudie ‘verzeild’ zijn geraakt. Het plan is om kleiner te worden als opleiding en om te gaan selecteren.

Bent u net zo lovend over de Utrechtse rechtenstudenten als zij over u?

De meeste studenten die ik tegenkom zijn hardwerkend, gemotiveerd en heel vaak heel slim en enorm actief. In hun werkend leven doen ze het goed, horen we vaak terug. Waarschijnlijk zijn er ook wel mindere goden, maar die heb je overal en misschien laten die zich ook wel minder zien.

Wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Jan Vranken. Dat iemand na al die jaren na zo creatief en productief kan zijn en zichzelf steeds maar blijft vernieuwen, dat is vormend en inspirerend.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?

Ik ben eigenlijk niet zo’n ‘wetten’-type… maar art. 150 Rv en art. 6:162 BW hebben me veel moois gebracht: een proefschrift en een fijne wetenschappelijke carrière.

Welk wetsartikel het slechtst?

Alles wat nog resteert van de Wet AB (Wet Algemene Bepalingen)… de uitgangspunten daarin zijn allemaal zo uit de tijd en zo in strijd met de werkelijkheid, dat is ongelooflijk.

Wat is het hoogtepunt uit uw juridische carrière?

Naast deze Docent van het Jaar-prijs? Mijn benoeming tot lid van de KNAW in 2010.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

The usual suspects, zoals www.rechtspraak.nl. Ik ben niet erg digital ingesteld, om eerlijk te zijn.

Welk boek las u het laatst?

Matterhorn, van Karl Marlantes, een prachtig epos over (een beginnend officier in) Vietnam. Het leert je hoe organisaties en hun piramidale structuren een eigen (hier: dodelijke) dynamiek en logica ontwikkelen, desnoods ten koste van de eigen manschappen. Ik kon het niet laten om tijdens het lezen in mijn hoofd steeds de analogie met (de organisaties van) universiteiten, advocatenkantoren en de rechtspraak te trekken.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Met A.F.Th. van der Heijden… Wat een geweldige schrijver, wat een prachtig oevre, wat een dramatisch leven!

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven