Mr. van de week: Jan-Gerrit Meijerink

Delen:

Jan-Gerrit MeijerinkMr. van de week is Jan-Gerrit Meijerink. Hij is advocaat bij Yspeert Advocaten. Samen met 19 andere klimmers beklimt hij deze maand de Kilimanjaro. Hij doet dat om geld op te halen voor Compassion, een organisatie die zich inzet voor kinderen die in extreme armoede leven.

U durft. Er zijn de laatste tijd nogal wat bergbeklimmers in de problemen gekomen en zelfs overleden. Niet bang?

Bergbeklimmen is een sport die je serieus moet nemen. Het inschatten, beoordelen en reduceren van risico’s is daar onlosmakelijk aan verbonden. Met risico’s heb je te maken, maar je probeert die beheersbaar te maken. Natuurlijk krijg ik ook mee wat er de laatste tijd soms mis gaat en dat is soms heftig, maar bang maakt me dat niet. Wel benadrukt dit nog eens het belang van een goede voorbereiding en van de noodzaak om serieus naar de risico’s te kijken.

Waarom zet u zich speciaal in voor kinderen in armoede?

In zijn algemeenheid zet ik me in het kader van een Muskathlon (een extreme sportieve uitdaging, om geld op te halen voor een goed doel) in voor het werk dat Compassion doet. Als ‘muskathleet’ kun je kiezen voor een (halve) marathon rennen, 120 kilometer mountainbiken, of de Kilimanjaro beklimmen. Ik heb voor die laatste optie gekozen omdat die uitdaging mij het meest aanspreekt. Verder sponsor ik sinds enige tijd Peter Willium Kivalelo, een jongen van 9 uit Tanzania, die door Compassion gesteund wordt. Hem ga ik straks in Tanzania ook daadwerkelijk ontmoeten, dat wordt ongetwijfeld heel bijzonder.

Welk doel heeft u zichzelf gesteld?

Als muskathleet zet je je in om voor tenminste € 10.000 aan sponsorgeld op te halen. In eerste instantie was het bereiken van dat bedrag mijn doel. Dat doel veranderde echter nadat ik nader met het werk van Compassion bekend werd en gezien heb welk goed werk zij doen. Mijn streven nu is zo hoog mogelijk eindigen, waarbij ik momenteel mik op een eindbedrag dat rond de € 15.000 uitkomt. Sportief gezien is mijn doel natuurlijk om de top te bereiken. Na een beklimming van vijf en een halve dag hoop ik op de top van de Kilimanjaro (5.895 meter) te staan. Dat wordt ongetwijfeld een heel bijzonder moment.

Is er een relatie met uw juridische werk?

Een relatie tussen deze beklimming en mijn werk is er zeker. Het afgelopen jaar heb ik me vol ingezet voor het vinden van sponsors, maar ook in het kader van de fysieke voorbereiding op de beklimming ben ik er vol voor gegaan. Dat is wel iets dat mij typeert: ergens vol voor gaan. Toen ik zo’n anderhalf jaar geleden van baan wisselde was dat wat een kantoorgenoot me meegaf: haar was opgevallen dat ik altijd vol voor de belangen van mijn klanten ga. Een mooier compliment kun je mij denk ik niet geven.

Als u het voor het zeggen had dan?

Dan zouden de gedragsregels (flink) op de schop worden genomen. Met goede spelregels is niets mis, maar in deze snel veranderende wereld moet een advocaat zich soms roomser dan de paus gedragen.

Wat of wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Recht hebben staat lang niet altijd gelijk aan recht halen. Als advocaat weet je dat als geen ander. Wat mij inspireert is het leveren van een bijdrage, zodat een klant niet alleen op papier bepaalde rechten heeft, maar hij deze in de praktijk ook te gelde kan maken.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

Het weekoverzicht met uitspraken op www.rechtspraak.nl. Handig om even door de actualiteit heen te lopen.

Welk boek las u het laatst?

Het boek ‘Over de rand’, door Joe Simpson. In dit boek beschrijft Simpson zijn belevenissen tijdens de beklimming van de Siula Grande (een 6.344 meter hoge berg in Peru). Door een val tijdens het afdalen breekt Simpson zijn been en raakt zijn knie verbrijzeld. Voor dood achtergelaten door zijn klimmaat beschrijft hij zijn strijd om van de berg af te komen, terug naar het basiskamp. Indrukwekkend!

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Ik heb wel iemand in gedachten, maar ik denk dat het beter is dat ik haar voor een eerste afspraakje een ander voorstel doe…

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven