Mr. van de week: Jan Schutrups

Delen:

Jan SchutrupsMr. van de week is Jan Schutrups. Hij is niet-uitvoerend bestuurder van FC Twente en advocaat bij Damsté. Vorige week kwam FC Twente bij Rechtbank Midden-Nederland op tegen het besluit van de licentiecommissie van de KNVB om de club terug te zetten naar de Jupiler League. FC Twente krijgt die straf omdat de club aan de KNVB onjuiste informatie heeft verschaft over een deal met Doyen Sports en de transfer van Dusan Tadic.

Wat is uw rol in deze procedure? Advocaat, bestuurslid of allebei?

Sinds 25 maart ben ik niet-uitvoerend bestuurder bij FC Twente. Ik was toen nog maar de tweede bestuurder en er was een interim-directeur met volmacht. Omdat er op dat moment nog sprake was van een one tier board kwam het er in de praktijk op neer dat ik full time voor de club aan de slag ben gegaan. Ik heb beziggehouden met de onderhandelingen met de oud-bestuurders en ben ik aangeschoven bij een mediation. Daar waren alle partijen, ook FC Twente, vertegenwoordigd door advocaten. Ik heb daar ook in de rol van bestuurder geopereerd, maar ik ben natuurlijk ook advocaat en dat kwam wel goed van pas. Op 28 april is de bestuursstructuur bij FC Twente omgeklapt naar een two tier board. Ik werd toen commissaris, maar omdat wij nog geen bestuur hebben ben ik de facto toch weer bestuurder. In die rol heb ik me ook beziggehouden met de procedure tegen de licentiecommissie. We hebben ook hier gewoon een extern advocaat in de arm genomen. Omdat ik mij wil houden aan de governance, kan ik niet als advocaat optreden voor FC Twente. Bovendien heeft de advocaat die zichzelf verdedigt een dwaas als cliënt.

Het reglement kent twee sancties: een boete van 45.000 euro en volledige intrekking van de licentie. De licentiecommissie koos voor een sanctie die niet in het reglement staat: de licentie voor de Eredivisie vervangen door een licentie voor Jupiler League. Volgens de leer Nulla poena sine lege kan Twente dit niet verliezen, toch?

Normaal gesproken zou je zeggen dat het niet kan wat de licentiecommissie heeft gedaan. Er is maar één licentie en niet één voor de Eredivisie en één voor de Jupiler league. Maar de rechter beslist en ik heb genoeg ervaring om te weten dat gelijk hebben en gelijk krijgen heel verschillende dingen zijn.

Aan de andere kant: wie zijn billen brandt, moet op de blaren zitten.

Ja. FC Twente heeft de regels in ernstige mate geschonden en er is sprake geweest van wanbeleid. Overigens is de club daar wel al fors voor gestraft, door onder andere geldboetes, puntenaftrek, drie jaar geen Europees voetbal. Zelfs de licentiecommissie zegt nu dat het huidige bestuur het allemaal correct doet. Maar de club wordt toch gestraft. Terwijl de personen die alles hebben veroorzaakt zouden moeten worden gestraft. De club, het personeel en de supporters zijn het slachtoffer en die hebben niets misdaan.

Wanneer komt er duidelijkheid over deze zaak? De Graafschap wil ook graag weten waar het aan toe is.

Als het goed is doet de president uitspraak op 10 juni. Intussen moeten we uiterlijk 2 juni in beroep bij de beroepscommissie van de KNVB.

Als u het voor het zeggen had dan?

Schorst de president het besluit van de licentiecommissie totdat een rechter in de bodemprocedure daar over heeft beslist. En dan voetbalt FC Twente straks in augustus gewoon in de Eredivisie.

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?

Dat zijn er best heel wat geweest, want ik ben al 28 jaar advocaat. Voor mij is een hoogtepunt dat ik mee heb mogen werken aan het uitbouwen van een kantoor met advocaten en notarissen waar inmiddels ruim 110 mensen werkzaam zijn. De afgelopen tien jaar heb ik bovendien leiding aan het kantoor mogen geven als bestuursvoorzitter en dat doe ik met heel veel plezier.

Als u uw 6-jarig buurmeisje moet vertellen wat uw werk inhoudt, wat zegt u dan?

Ik help mensen met hun problemen, met moeilijke brieven en moeilijke gesprekken. Soms moet ik ook met die mensen naar de rechter, als ze het helemaal niet met elkaar eens kunnen worden. Die problemen gaan vaak over het bouwen van huizen en kantoren en over wonen. Ook werk ik veel voor mensen die iets wel of niet mogen doen voor een gemeente, bijvoorbeeld een school bouwen of vuilnis ophalen.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

Vaak kijk ik op Overheid.nl en daar raadpleeg ik dan wetgeving die te maken heeft met het aanbestedingsrecht. Ook kijk ik daarvoor op pianoo, maar dat is niet alleen juridisch.

Welk boek las u het laatst?

‘De100-jarige man die uit het raam klom en verdween’ van Jonas Jonasson. Een aanrader.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Met mijn vrouw.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven