Mr. van de week: Joris van Benthem

Delen:

‘Een jurist verdient zich gauw terug bij een voetbalclub’

Joris van BenthemMr. van de week is Joris van Benthem. De bedrijfsjurist van Feyenoord haalde het nieuws door zijn aandeel in de vrijspraken van de Feyenoord-spelers Rick Karsdorp, Eljero Elia en Michiel Kramer. In alle drie de gevallen kreeg de aanklager van de KNVB het niet voor elkaar een schorsing op te leggen. De Volkskrant schreef na deze hattrick: ‘Huisjurist Feyenoord scoort wederom’.

Wat betekent de vrijspraak van Kramer voor de Feyenoord en voor de competitie?

Kramer kan nu gewoon uitkomen in wedstrijden van Feyenoord, waaronder de wedstrijden die bekend staan als de klassieker (Feyenoord – Ajax voor de beker op woensdag 28 oktober en voor de competitie op 8 november).

Bent u nou zo goed of zitten ze te slapen bij de KNVB? U komt elke keer met een nieuwe succesvolle truc waar de aanklager niet op heeft gerekend.

Ik denk dat de vrijspraken juist een bewijs zijn dat het tuchtsysteem goed werkt. In de tuchtcommissie en de commissie van beroep zitten deskundige mensen die in staat zijn om een onafhankelijk oordeel te vellen. Zij koppelen juridische kennis aan affiniteit met het betaalde voetbal. Het instituut van aanklager van de KNVB heeft besloten dat er straffen moesten worden opgelegd aan onze spelers en dan is het prettig om te zien dat deze commissies de KNVB-reglementen toepassen. Het zijn geen trucs die ik heb toegepast. Ik heb simpelweg verwezen naar de reglementen en deze gebruikt. Het recht om een getuige-deskundige op te roepen heb ik in de zaak-Kramer uitgeoefend. Dr. Jo de Ruiter van de VU Amsterdam (faculteit bewegingswetenschappen) heeft uitgelegd dat er geen sprake was van slaan maar van duwen. En duwen is volgens de reglementen weliswaar ook een overtreding, maar geen overtreding waarvoor een speler kan worden geschorst. Veel mensen vergeten dat ik in een dergelijke zaak de hulp nodig heb van de technische staf met de technisch directeur en hoofdtrainer, onze video-analist, onze data- en performance analist en de teammanager.

Bij de supporters kunt u niet meer stuk. Mag u straks de schaal omhoog tillen op de Coolsingel?

Dan zal Feyenoord eerst kampioen moeten worden en dat is al een tijdje niet gebeurd. Als jurist heb ik een voorwaardenscheppende functie. Vanuit deze gedachte zou ik het niet passend vinden dat, als Feyenoord echt kampioen wordt, de jurist een schaal omhoog houdt. De spelers en de staf zijn de sterren, die moeten dat dan doen.

Moeten alle betaalde voetbalclubs een huisjurist hebben?

Dat is wel mijn mening ja. Voetbalclubs zijn naar de aard ‘contractenbedrijven’. Spelerscontracten, licentiecontracten, sponsorovereenkomsten, etc. Los daarvan heeft Feyenoord niet alleen te maken met regels van overheidswege maar ook met regels vanuit de football governing bodies zoals FIFA, UEFA en KNVB. Die regels hebben direct invloed op de bedrijfsvoering. Ik denk dat een jurist zich bij een voetbalclub heel gauw terugverdient.

Moet je eigenlijk voor Feyenoord zijn om er te kunnen werken?

Je moet op zijn minst affiniteit hebben met Feyenoord. En daarnaast moet je een gedreven, hardwerkende professional zijn. Gebrek aan discipline of verwijtbare fouten zijn killing.

Wat of wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Ik spar graag met juristen (arbiters, advocaten, bondsjuristen en clubjuristen) die werkzaam zijn in de voetbalwereld. Deze groep vormt mijn bron van inspiratie. Als zoon van een rechter blijf ik altijd ook interesse houden en inspiratie halen uit de zittende magistratuur (de serie “Kijken in de Ziel, Rechters” heb ik besteld op DVD en onlangs in één ruk helemaal bekeken).

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

www.rechtspraak.nl en www.overheid.nl (wetten en regels)

Welk boek las u het laatst?

Ik lees vaak twee boeken tegelijk. De laatste twee zijn: ‘De slag om de Skyboxen’ van Tom Knipping en ‘De Stamhouder’ van Alexander Münninghoff (mede vanwege mijn fascinatie voor de Tweede Wereldoorlog).

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Echt met helemaal niemand. Als ik, zoals op tv bij Wilfried de Jong, een dag opgesloten moest zitten met iemand, dan toch graag met mijn eigen vrouw.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven