Mr. van de week: Jules Groenen

Delen:

Jules GroenenMr. van de week is Jules Groenen, naamgever van het advocatenkantoor Bogaerts & Groenen in Boxtel en Oisterwijk. Bij zijn afscheid in 2005 is de Jules Groenenprijs in het leven geroepen, een kunstprijs voor beginnende kunstenaars. Vorige week werd de prijs, een geldbedrag van 2.500 euro, uitgereikt. Wie is de Mr. achter deze prijs?

Hoe komt het zo, dat er een kunstprijs is vernoemd naar een (oud)advocaat?

Oprichter Miel Bogaerts was topcurator. Toen hij 3 jaar vóór mij afscheid nam werd door kantoor de Miel Bogaerts Prijs in het leven geroepen, bestemd voor de schrijver van de beste afstudeerscriptie over insolventierecht. Toen ik vertrok vond kantoor een kunstprijs als hommage aardig bij mij passen omdat ik een brede belangstelling voor kunst heb.

De prijs is gewonnen door Hanneke Lammers, net afgestudeerd aan de kunstacademie St. Joost in Den Bosch. Zou u thuis ook werk van haar willen hebben?

Absoluut! Haar creativiteit is onwaarschijnlijk onbegrensd. Ze associeert beeld en woord tot taalkundige – en grafische absurditeit in het kwadraat.
Ze overschrijdt geen grenzen, ze kent er geen, aldus een passage uit het juryrapport. Een out-of- the-box-geest waar juristen jaloers op moeten zijn.

U bent kunstliefhebber nemen we aan, wat hangt er zoal aan de muur?

Wat grafiek van Corneille en werk van Eugene Brands, een Beatrix van Andy Warhol en enkele doeken van Martin van Wordragen. En een mooie Lucebert.
Maar er staat ook veel glas van Borek Sipek. Overwegend moderne kunst dus.

Wie is uw favoriete kunstenaar?

Andy Warhol. Vernieuwer, inspirator, schuchter genie, multitalent. En DJ Tiësto.

Wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Professor Schoordijk. Hij liet in zijn colleges zien dat recht leeft. Zijn colleges methodologie op dinsdagavond waren een uitje. Goede trouw, redelijkheid en billijkheid met de paplepel.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?

Ooit vochten artikel 2014 BW en artikel 1401 BW om voorrang. Nu 2:248 BW; het geeft de curator de illusie van macht. Een heerlijk middel voor de curator om bestuurders zenuwachtig te maken. Helaas levert het in de praktijk maar weinig op.

Welk wetsartikel het slechtst?

Ik kan er geen noemen.

Wat is het hoogtepunt uit uw juridische carrière?

Toen ik als afstudeerstagiaire de dagvaarding Plas-Valburg maakte realiseerde ik me niet hoe belangrijk het was om de goede trouw ook nog als grondslag van de vordering toe te voegen. Later genoot ik als curator in het faillissement van een scheepswerf waarin 100 % werd uitgekeerd ervan dat er ook nog geld over was om een paar honderd euro aan ieder personeelslid te betalen.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

Geen een. Soms rechtspraak.nl.

Welk boek las u het laatst?

Dat weet ik niet meer. Ik ben een vakantielezer en lees de toptienboeken, maar ik vergeet de verhalen altijd snel; ik onthoud wel of ik ervan genoten heb en of ik tot diep in de nacht heb doorgelezen. Ja toch: De Pianostemmer!

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Met niemand, ik snurk. Maar als ze daar geen moeite mee heeft: met Hanneke Lammers. Of Ronald Plasterk, als microbioloog bekend met celdeling.

Weet u een goede Mr. van de Week? Mail ons: office@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven