Mr. van de week: Karen Verkerk

Delen:

Karen VerkerkMr. van de week is Karen Verkerk (notaris Dirkzwager advocaten & notarissen). Verkerk ondertekende als bestuursvoorzitter namens Dirkzwager op 8 november jl. tijdens het congres Talent & Diversity het Charter ‘Talent naar de Top’. Met de ondertekening van dit Charter verbindt Dirkzwager zich, samen met een groep van 150 andere bedrijven, aan de Stichting Talent naar de Top en committeert zij zich vrijwillig, maar niet vrijblijvend, aan een duurzaam en effectief m/v diversiteitbeleid.

Gefeliciteerd! Alleen weten we niet of we niet moeten zeggen: ‘Beter laat dan nooit.’ Of zien we dat verkeerd?

Ja, dat zien jullie verkeerd. Dirkzwager is al enige tijd serieus bezig met de ontwikkeling van haar diversiteitbeleid. We hebben gewacht met de ondertekening totdat we daadwerkelijk beleid hadden gemaakt. Als kantoor hebben we in 2009 een vennotenweekend aan diversiteit en cultuur gewijd en daarna hebben we samen met de seniormedewerkers het beleid vormgegeven. De Stichting Talent naar de Top houdt je aan je voornemens en toetst je doelstellingen. Je kunt niet eerst het charter ondertekenen en daarna beleid gaan maken, dan ben je te laat.

Hoe ziet diversiteit er nu uit bij Dirkzwager?

De instroom gaat goed: 50% man, 50% vrouw. Maar na circa zeven jaar raken we getalenteerde vrouwen kwijt. Van onze drieëndertig vennoten zijn er slechts drie vrouw. Gelukkig zijn dat er per 1 januari weer vier en hebben we een groot aantal goede vrouwelijke juristen klaarstaan. Daarnaast hebben we een vrouw in het bestuur.

En hoe zal dat over tien jaar zijn?

Dan zijn we de kritische grens van 30% vrouwen in de top gepasseerd en zit diversiteit in onze genen. De bewustwording van het probleem was de belangrijkste stap. Die hebben we nu genomen. We zijn de tijd van “er stromen genoeg vrouwen binnen, dus het probleem lost zich vanzelf op” allang voorbij.

Welke concrete maatregelen gaat u nemen om diversiteit binnen Dirkzwager te bevorderen?

Onze doelstelling is om in 2015 25% vrouwen in de vennootschap te hebben. Daarnaast is het diversiteitbeleid geïmplementeerd in de beoordelingssystematiek van ons kantoor. Naast de harde criteria (omzet/uren) spelen nu ook andere criteria een belangrijke rol. We hebben een maternity coachingstraject. De vennoten geven in hun jaarlijkse sectieplan aan wat zij aan het diversiteitbeleid bijdragen en diversiteit maakt onderdeel uit van het meerjarig beleidsplan.

Wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Mijn voormalige baas: Henk Sasse, een notaris in hart en nieren en een man met visie. Hij heeft mij de does and don’ts van het notariaat bijgebracht.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?

Artikel 8 van boek 2 BW. Een ultieme basisgedachte.

Welk wetsartikel het slechtst?

Artikel 94 lid 1 boek 1 BW. Daarin is de zogenoemde uitsluitingsclausule opgenomen. Naar mijn mening zou de uitzondering hoofdregel moeten zijn.

Wat is het hoogtepunt uit uw juridische carrière?

Natuurlijk mijn benoeming tot notaris. Maar als je puur naar het werk kijkt. Enige jaren gelegen heb ik samen met mijn collega Peter Jan Hopmans gedurende langere tijd de herfinanciering en verkoop van gedeelten van een grote private equity firm begeleid. Dat was prachtig werk, waarbij je jezelf ook weer ontwikkelt. Het mooie van dit vak is dat je nooit bent uitgeleerd.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

www.legalintelligence.com en natuurlijk www.partnerinkennis.nl onze eigen externe kennisportal met (gratis) juridische informatie en actualiteiten voor ondernemers, (bedrijfs)juristen en studenten.

Welk boek las u het laatst?

“The art of possibility” van Rosemund en Benjamin Zander. Laatstgenoemde was de topspreker op het congres van 8 november jl. Hij betoogt dat je bij problemen binnen je werk of privéleven niet vast moet blijven zitten in bestaande patronen, maar juist naar nieuwe mogelijkheden moet zoeken. Een aanrader.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Geen wereldleider, maar Hans van Manen, een van Nederlands grootste choreografen. Als balletliefhebber zou ik graag een uurtje met hem praten. Daarna mogen ze hem en mij direct weer vrijlaten.

Weet u een goede Mr. van de Week? Mail ons: office@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven