Mr. van de week: Khalid Kasem

Delen:

Khalid KasemMr. van de week is Khalid Kasem, advocaat bij Oass & Kasem advocaten. Voor zijn cliënt Mohammed Rashid won hij de rechtszaak tegen de Volkskrant. Die had tijdens de verscherpte controles rond Schiphol een foto met Rashid op de voorpagina gezet naast de kop ‘Is Schiphol nog veilig?’ De rechtbank kende Rashid een schadevergoeding van 1500 euro toe omdat de krant de privacy van de eiser had geschonden.

Klein Duimpje kan van de reus winnen. Had u dat verwacht?

Het is een mooie uitspraak, maar ook weer niet baanbrekend. Dit oordeel past in de lijn van eerdere jurisprudentie. De rechter heeft het persoonlijk belang van cliënt bij eerbiediging van zijn privacy terecht zwaarder laten wegen dan de vrijheid van meningsuiting.

Hoofdredacteur Philippe Remarque van de Volkskrant zei: ‘Hadden we moeten wachten tot een blonde vrouw werd gecontroleerd?’ Dit vonnis lijkt een inbreuk op de persvrijheid. De krant moet toch de realiteit kunnen laten zien?

De krant heeft in het maatschappelijk debat een enorme verantwoordelijkheid. Het is u of mij niet gegeven om voor een groot lezerspubliek het nieuws te duiden en in sommige gevallen te sturen. Door de paginabrede foto in combinatie met de kop ‘Is Schiphol nog veilig?’ werd de indruk gewekt dat cliënt verantwoordelijk was voor de verscherpte veiligheidsmaatregelen in en om de luchthaven. De krant kan de realiteit nog steeds laten zien, maar dient zich bewust te zijn van de duiding die zij daaraan geeft. Het volstaat niet om te zeggen ‘We vinden de kop ongelukkig gekozen’.

Na het vonnis zei u ‘Gelukkig is nu voor iedereen duidelijk dat mijn cliënt niets met terrorisme te maken had’. Maar de krant hoeft niet te rectificeren.

Het rectificeren van een foto is lastig, alleen de suggestie die uitging van de foto had wat mij betreft rechtgezet dienen te worden. Door deze uitspraak en door de media-aandacht is recht gedaan aan de grootste bezwaren.

Denkt u dat de Volkskrantlezers de conclusie hadden getrokken dat uw cliënt een terrorist is?

In deze tijd reikt de impact van beelden veel verder dan alleen het lezerspubliek van een krant. Beelden die gebruikt worden in de krant gaan een eigen leven leiden op het internet. De foto die gepubliceerd is in de Volkskrant is ver over de landsgrenzen te zien geweest en ook de kop is in het Arabisch vertaald. Ook andere media hebben de foto in een andere context gebruikt voor hun eigen berichtgeving. De conservatieve nieuwssite Breitbart uit de VS heeft bijvoorbeeld de foto van cliënt gebruikt in berichtgeving die gaat over radicale salafisten. We moeten de impact van dit soort beelden niet onderschatten.

Wat betekent dit vonnis in de context van de multiculturele samenleving?

Dit vonnis heeft belang in de samenleving als geheel. Het is niet zo dat er sprake is van parallelle werelden waarin rechterlijke uitspraken slechts betekenis hebben voor een deel van de samenleving. Het is goed dat het belang van privacy weer in het licht staat en individuen het geloof blijven houden dat het vechten tegen grote instituties in sommige gevallen zin heeft.

Als u het voor het zeggen had dan?Was het een stuk vrediger op aarde

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?Dat zit in hele kleine zaken. Iedere keer dat ik het gevoel heb dat ik een wezenlijke bijdrage hebt kunnnen leveren aan de bescherming van de rechtspositie van een individu is voor mij een hoogtepunt.

Wat of wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?Ik ben niet zo lang geleden in India geweest en heb daar gesproken met een aantal advocaten. De manier waarop zij zich inzetten voor burgers is bewonderenswaardig, zeker gezien de beperkte middelen die zij tot hun beschikking hebben. Het is steeds weer een reality check en een voorrecht om dit soort ambtsgenoten te treffen. Hier haal ik dan ook veel inspiratie uit.

Als uw buurmeisje van 6 u vraagt wat uw werk inhoudt, wat zegt u dan?

Dat ik een soort Superman ben, maar dan zonder cape.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

Rechtspraak.nl

Welk boek las u het laatst?

Brief aan mijn dochter van Abdelkader Benali. De manier waarop hij het vaderschap en zijn zorgen over het opgroeien van zijn dochter heeft verwoord is fenomenaal. Ook ik ben net vader geworden van een dochter en worstel met alle uitdagingen van deze tijd. Een prachtig boek en een must read voor alle (aspirant) ouders

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Ik hecht teveel aan mijn vrijheid dus, die gevangeniscel sla ik even over.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven