Mr. van de week: Klaas Mollema

Delen:

Klaas MollemaMr. van de week is Klaas Mollema. Hij is initiatiefnemer van de Masterclass Bouwrecht die sinds 1 februari van start is gegaan aan de Universiteit Utrecht. De masterclass staat open voor studenten, van zowel binnen als buiten de Universiteit Utrecht, die de helft van hun studiepunten hebben behaald in een master die aansluit op bouwrecht. Mollema is vicepresident van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden en bestuursvoorzitter van de Raad van Arbitrage voor de bouw.

Waarom een speciaal opleidingsprogramma voor het bouwrecht?

Omdat bouwrecht een breed specialisme is waar lang niet alle advocaten en rechters die bouwzaken behandelen voldoende kennis van hebben. Juist omdat het terrein zo breed is, hebben wij het mogelijk gemaakt de ‘master’ vanuit diverse juridische studierichtingen aan te vliegen (bestuursrecht, belastingrecht, notariaat, milieurecht, civiel recht en staats- en bestuursrecht).

Dit traject zou de kansen van de deelnemers op de arbeidsmarkt verbeteren. Maar er gebeurt momenteel weinig in de bouw. Dan is er toch niet veel te doen?

De bouw zal ongetwijfeld over één of twee jaren weer aantrekken. Overigens blijft de bouw ook in moeilijke tijden een sector waarin veel mensen werken, waarin veel gebeurt en waarover veel wordt geprocedeerd.

Wat is de meest opmerkelijke ontwikkeling in het bouwrecht de afgelopen tijd?

De pogingen van opdrachtgevers en opdrachtnemers om onder de als negatief bestempelde effecten van openbare aanbestedingen uit te komen.

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?

De recent door mij behandelde civiele zaak over vermeend valse kunst van de ‘Groninger Ploeg’ en de rol daarin van kunstkenners.

Wat of wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

De Russische schrijvers Tolstoj en Dostojewski en hun visie op het recht, als onder meer blijkend uit ‘Opstanding’ en ‘Schuld en boete’.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?

Artikel 22 Rv. Dat artikel biedt de lijdelijke rechter de kans om actief op zoek te gaan naar de waarheid.

Welk wetsartikel het slechtst?

Artikel 164 lid 2 Rv. De beperkte bewijskracht van de verklaring van de partijgetuige. De vrije bewijsleer van artikel 152 geeft de rechter immers voldoende ruimte om zelf een afweging te maken.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

Porta iuris rechtspraak en Mr-online.

Welk boek las u het laatst?

Het Raadsel Spinoza van Irvin D. Yalom.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Met Vincent van Gogh. Ik zou die man zo graag doorgronden.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven