Mr. van de week: Madeleine de Cock Buning

Delen:

Madeleine de Cock BuningMr. van de week is Madeleine de Cock Buning (42). Zij is hoogleraar Auteursrecht en Communicatie- en Mediarecht aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid, Economie, Bestuur en Organisatie van de Universiteit Utrecht. Ze is door minister Plassterk benoemd tot commissaris bij het Commissariaat voor de Media, waar zij vanaf vandaag onder deze functie werkzaam zal zijn. Zij volgt daarmee haar voorgangster Inge Brakman op. Tot vandaag was ze werkzaam als advocaat bij De Brauw Blackstone Westbroek bij de sectie Intellectuele Eigendom & Informatie Communicatie Technologie van De Brauw Blackstone Westbroek in Amsterdam.

Uw overstap betekent een gevoelig verlies voor de IE-wereld. Of vergissen we ons?

Ik blijf gewoon hoogleraar Auteursrecht en blijf dus met mijn mensen van het Centrum voor Intellectueel Eigendomsrecht (CIER) mooi onderzoek doen op het gebied van de Intellectuele Eigendom, zoals het derde geldstroom onderzoek in opdracht van WODC (Ministerie van Justitie) over P2P fielsharing dat vandaag wordt afgerond. Ook blijf ik publiceren en doceren op dit rechtsgebied. Verder blijf ik bestuurslid van de Vereniging voor Auteursrecht (VvA), redacteur voor het tijdschrift Intellectuele Eigendom- en reclamerecht (IER) en arbiter bij de World Intellectual Property Organization (WIPO). Ik stop alleen na 11 jaar nu met mijn advocatenpraktijk. Of dát een verlies is, laat ik graag aan mijn (voormalige) wederpartijen over.

Welk onderdeel van uw advocatuurlijk werk zult u het meest missen?

Mijn clienten zal ik het meest missen, van wie ik de belangrijkste overigens in een of ander verband nog wel zal blijven zien. Verder de rechtszaal. Ik heb er altijd zeer van genoten om de rechter van het gelijk van mijn clienten te mogen overtuigen, zeker in kort geding. En natuurlijk mijn kantoor. De Brauw is een prachtkantoor waar ik met veel plezier heb gewerkt en een mooie praktijk heb kunnen opbouwen.

Welk inzicht hebt u overgehouden aan uw lidmaatschap van de Visitatiecommissie landelijke publieke omroep?

We hebben de prestaties van de publieke omroep in de voorbije periode (2004-2008) beoordeeld. Gebleken is dat er veel verbeterd is, maar dat er ook nog grote uitdagingen liggen. Uitdagingen op het gebied van samenwerking, bestuur en organisatie, integriteit en efficiency. Ik hoop in mijn nieuwe functie op laatstgenoemde aspecten positief te mogen bijdragen, alsmede op het gebied van onafhankelijkheid. Onafhankelijke en volkomen intergere media zijn cruciaal voor het functioneren van onze democratie.

Wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Feer Verkade, voormalig hoogleraar IE in Leiden, A.G. bij de Hoge Raad der Nederlanden en buurman van mijn ouderlijk huis. Zijn warme felicitaties voor mijn Hilversumse benoeming, waren dan ook om meer redenen het meest betekenisvol.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

CIER.nl, IEPT.nl, boek9.nl en natuurlijk de mooie website van het Commissariaat www.cvdm.nl waar alle wetenswaardigheden over de activiteiten van het Commisaariaat, alsmede de relevante mediawetgeving, beleidslijnen en besluiten van het Commisaariaat gevonden kunnen worden.

Welke film zag u het laatst?

Novecento (1900) van Bertolucci, een Italiaans historisch document met de jonge Robert de Niro en Gerard Depardieu. Ik kom de laatste jaren minder in de bioscoop dan ik zou willen, maar geniet regelmatig van mijn lievelingsfilms op dvd.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Met mijn collegegenoten, prof. Tineke Bahlmann en prof. Jan van Cuilenburg. We zullen heel nauw gaan samenwerken, dan kun je elkaar maar beter door en door kennen.

Weet u een goede Mr. van de Week? Mail ons: office@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven