Mr. van de week: Marc Padberg

Delen:

Marc PadbergMr. van de week is Marc Padberg (Kneppelhout & Korthals Advocaten). Padberg is per 1 oktober 2010 bestuurder van Kneppelhout & Korthals Advocaten. Hij volgt hiermee Wibe Reddingius en Joost Vrancken Peeters op. Padberg neemt bij Kneppelhout & Korthals Advocaten de dagelijkse leiding voor zijn rekening.

Zoekt u nieuwe uitdagingen? Na uw curatorschap in het faillissement van Marco Borsato (Entertainment Group) ligt de lat vrij hoog nemen wij aan.

De curator van de Entertainment Group is mijn jongere broer Jan Padberg. U vergist zich dus. Ik ‘zit’ ruwweg 25 jaar in dit vak, maar pas zes maanden bij K&K. Daarvoor heb ik drie jaar een eigen kantoor gehad onder de naam Padberg Spanjaart, een gespecialiseerd nichekantoor op het gebied van de Internationale Handel, Transport, Douane en Verzekeringsrecht. Weer daarvoor was ik partner bij DLA Piper en Schut & Grosheide waar ik destijds in Amsterdam (1986) ben begonnen. Ik houd sinds 2000 kantoor in Rotterdam. De lat moet altijd hoog liggen. Ik zit met mijn mensen van Padberg Spanjaart bij K&K omdat wij samen niet alleen nog meer kwaliteit hebben, maar ook de continuïteit in de dienstverlening beter gewaarborgd is.

Kneppelhout en Korthals. Wij vinden het een prachtige naam voor een kantoor. Maar moet het niet wat moderner?

Het is ook een prachtige en klinkende naam.­ De naam die bij dit kantoor hoort en past. Wij zijn een Rotterdams kantoor met de blik naar buiten. Een kantoor met de zowel nationale als internationale interesse die een Rotterdams kantoor (the Gateway to Europe) hoort te hebben. Een kantoor ook dat in alles een modern kantoor is. Dat kan uitstekend met een traditionele Nederlandse naam en daar voelen wij ons ook prettig bij. Een zeker gevoel voor traditie en ‘de vlucht naar voren’ gaat uitstekend samen. En ten slotte is dit het kantoor dat Jan Kneppelhout en Benk Korthals destijds zijn begonnen. Ere wie ere toekomt.

Is uw ambitie ook, zoals zoveel andere middelgrote kantoren, om hoger in de waardeketen te komen?

Zeker, veredeling van de praktijk is een onderdeel van de visie. Wij stellen ons voor met iedere sectie van kantoor (ondernemingsrecht, insolventie, mededinging, IE, arbeidsrecht, bestuursrecht, vastgoed en ‘Handel Industrie & Logistiek’, ‘HIL’) een volwaardig alternatief te zijn voor de grote nationale en internationale kantoren met een vestiging in Nederland. Zowel qua kwaliteit als qua prijsstelling. Ik bedoel met dat eerste dat wij die kwaliteit kunnen en zullen matchen. Met het laatste dat onze tarieven op een aantrekkelijker niveau (want lager) liggen en zullen blijven liggen. Met de sectie ‘Handel Industrie en Logistiek’ is kantoor na de fusie met Padberg Spanjaart overigens sowieso al een van de toonaangevende kantoren op het gebied van maritiem werk, transport, douane en regulatory, commodity banking, verzekering en internationale handel. Kneppelhout en Korthals is het enige advocatenkantoor met een in de HIL-praktijk geïntegreerde douane en regulatorypraktijk.

En hoe Rotterdams is uw kantoor eigenlijk (nog)?

Ons kantoor denkt niet in dergelijke termen. Wij werken in heel Nederland en daarbuiten. Dat neemt niet weg dat Rotterdam onze enige vestigingsplaats is en blijft.

Wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Het zal wel een saai antwoord zijn, maar ik kan mij nog elke dag door mijn omgeving laten inspireren, irrelevant of dat oudere dan wel jongere mensen zijn. Gepassioneerde mensen lopen er in de advocatuur, zeker ook op dit kantoor, legio rond.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?

Ik zit op het moment van het geven van deze antwoorden in Canada bij de IBA en heb geen wetstekst bij mij. Ik vind boek 8 BW een heerlijk boek, wellicht ook omdat mijn eigen juridische hart altijd in belangrijke mate bij het vervoersrecht heeft gelegen. Voor velen is dat onbekend en dus onbemind terrein, niet voor mij. Een specifieke voorkeur voor een bepaald artikel heb ik niet.

Welk wetsartikel het slechtst?

3:287 BW zeg ik uit mijn hoofd. Dat artikel noemt een aantal bijzondere voorrechten waaronder dat van de gelaedeerde partij op uitkering onder een aansprakelijkheidsverzekering. In faillissementssituaties biedt dat veelal geen soelaas. Ik had liever een direct vorderingsrecht voor die gelaedeerde partij op de verzekeraar gezien omdat de functie van de verzekering deels ook slachtofferbescherming is dan wel zou moeten zijn.

Wat is het hoogtepunt uit uw juridische carrière?

Bestuurder van K&K is er zeker een van. Het zijn vaak kleine dingen die het vak leuk maken, van het winnen van een pleitwedstrijd in het begin van mijn looptijd, tot het schrijven van een leuk artikel tot (voorwaar geen klein ding natuurlijk) gewoon je zaak winnen!

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

Rechtspraak.nl en overheid.nl, en verder simpelweg de juridische databank van Kluwer, vooral voor ‘Schip en Schade’.

Welk boek las u het laatst?

Beetje laat, maar ‘De prooi’ over het ABN Amro-debacle.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Daar wil ik absoluut niet in zitten, met niemand dus.

Weet u een goede Mr. van de Week? Mail ons: office@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven