Mr. van de week: Margo Somsen

Delen:

Margo SomsenMr. van de week is Margo Somsen (strafrechter rechtbank Arnhem). Op 26 april is het project internetrechter van start gegaan, waar Somsen bij betrokken is. Met dit project kunnen belangstellenden hun mening geven over het verloop van de rechtszaak, vragen stellen aan de rechter, officier van justitie en advocaat, en aangeven tot welke uitspraak zij zouden komen als zij rechter zouden zijn en waarom. Op 10 mei zal de daadwerkelijke uitspraak van de rechter bekend worden gemaakt en degene die het dichtst bij het vonnis van de rechtbank zit en dit het beste motiveert is de winnaar. Somsen is tevens persrechter van de rechtbank Arnhem en zal na het vonnis een toelichting op de uitspraak geven.

Alle-mach-tig. Dat is onze eerste reactie op dit experiment. Kunt u zich daar iets bij voorstellen?

Eigenlijk niet.

Om te beginnen, waarom doet de rechtbank hier aan mee?

De rechtbank doet mee omdat wij het belangrijk vinden te laten zien wat we in strafzaken doen, op een andere, nieuwe manier. Via internet proberen we uit of burgers belangstelling hebben voor de behandeling van rechtszaken. Het is een laagdrempelige manier omdat je niet naar de rechtbank hoeft te komen en zelf het gewenste tijdstip kunt kiezen. We hopen op wederkerigheid, tweerichtingsverkeer. We horen graag wat de deelnemer vindt en wij reageren op vragen en opmerkingen.

Waarom doen de andere betrokkenen mee?

Ook betrokkenen vanuit de advocatuur en het Openbaar Ministerie vinden het belangrijk te laten zien wat precies hun rol is tijdens het strafproces en te horen wat er leeft buiten de kring van direct betrokkenen. De Gelderlander ondersteunt het initiatief omdat zij dagelijks merken dat rechtspraak leeft bij de lezers en zij lezers een kans willen geven zichzelf een keer uit te spreken. Het is een manier om rechtspraak dichterbij de burger te brengen.

Wat vindt u van de reacties die via de website van De Gelderlander binnenkomen? Wij tellen na twee dagen een beperkt aantal reacties.

We moeten niet vergeten dat het de eerste keer is dat we een dergelijk initiatief nemen, de bedoeling is dat maandelijks een zaak gevolgd kan worden. Het bezoekersaantal na twee dagen zegt denk ik nog niet zoveel. Alle bezoekers van de site kunnen de informatie bekijken, zoals waar de zaak over gaat en een filmpje van de zitting. Om ‘vonnis te wijzen’ moet de bezoeker zich eenmalig registreren. In de eerste week na de zitting hebben 20 mensen dit gedaan. Opvallend is dat 50 procent van de bezoekers van de site tot een lagere straf dan de eis zouden komen. 10 procent straft zwaarder en 40 procent legt een lagere straf op. Deze cijfers passen bij de uitkomsten van eerder onderzoek waaruit blijkt dat als burgers meer over een strafzaak weten, hun mening milder wordt.

Wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Ik word niet door één persoon geïnspireerd maar met name door het werk zelf. Iedere zaak die wordt voorgelegd raakt in meer of mindere mate belangen van mensen.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?

Dat is moeilijk, wat heet mooi. Misschien artikel 1 van het Wetboek van Strafrecht waarin het legaliteitsbeginsel wordt vastgelegd: ‘Geen feit is strafbaar dan uit kracht van een daaraan voorafgegane wettelijke strafbepaling.’

Welk wetsartikel het slechtst?

Ik vind artikel 273f (mensenhandel) in de praktijk een erg lastig artikel om te bevatten. Het is een uitvoerig artikel met diverse subs en zeven leden. Dan is het, afhankelijk van de strafzaak, soms een hele kunst om de structuur van het artikel helder te hebben en op de realiteit van de strafzaak toe te passen.

Wat is het hoogtepunt uit uw juridische carrière?

Er is geen echt hoogtepunt geweest. In de loop van de jaren, ook in een voorgaande functie, groei je in je rol, krijg je soms lastige zaken en ben je soms tevreden met het resultaat. Hoogtepunten zijn in het algemeen het berechten van lastige, grote zaken onder de druk van grote belangstelling en lastige bewijsvragen, met verwachtingen bij publiek, slachtoffer of nabestaanden en anderzijds bij verdachte en diens/haar raadsman.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

De door mij vaak geraadpleegde websites zijn (de interne website) Porta juris en Rechtspraak.nl.

Welk boek las u het laatst?

‘Het Fluitersvertrek’ van Paul Alverdes, een verhaal over de Eerste Wereldoorlog.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Met mijn man als het voor langere tijd is, als het voor een paar dagen is vind ik het prima om alleen te zijn. Wel met boeken en muziek in dat geval.

Weet u een goede Mr. van de Week? Mail ons: office@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven