Mr. van de week: Marijke Jansen

Delen:

Marijke JansenMr. van de week is Marijke Jansen, juriste bij de ANWB, en tevens een van Neerlands beste oud-tennisspeelsters (bekend onder de naam Marijke Schaar). Na een indrukwekkende carrière als proftennisster en juriste, is de smartengeldkampioen – zoals Jansen ook wel door haar voormalig werkgever wordt genoemd – 1 november jl. met pensioen gegaan.

‘Het smartengeld zou hoger kunnen in Nederland’ is een van de conclusies van uw boek. Dat lijkt ons logisch. Alles kan hoger. De vraag is echter of het hoger moet, en zo ja, waarom?

Dat de hoogte van het door de rechter toegewezen smartengeld stagneert, zou wel eens kunnen komen door het succes van het boek. Het vaststellen van een smartengeldvergoeding is bijzonder moeilijk. Het Smartengeldboek geeft daarbij enige houvast. Voor het (vragen en) toewijzen van smartengeld is het veilig als men een referentie heeft. Het gevolg daarvan is, denk ik, dat er niet zo snel (naar boven) wordt afgeweken van vergelijkbare gevallen. Het is moeilijk om dit te doorbreken. Wellicht zou de rechter iets meer moeten kijken naar vergelijkbare zaken in de ons omringende landen, waar veelal in grote lijnen hogere bedragen worden toegewezen.

Er wordt steeds meer smartengeld toegekend bij aantasting van de privacy. Wat is het hoogste bedrag dat ooit is toegekend op dit gebied?

Voor beantwoording van deze vraag moet ik even het boek raadplegen. Daarin lees ik dat dit 68.078 euro was in 1999 (geïndexeerd naar 2009 85.941 euro), uitspraak nr 1269 Smartengeld 2009. Het betrof een advocaat die in het rapport Van Traa herkenbaar beschuldigd was van foutieve gedragingen.

Wat was de smartengeldzaak die het meest indruk op u heeft gemaakt?

Hierover hoef ik niet lang na te denken. Het betrof een brute verkrachting van een vijfjarig meisje, waarbij het meisje door de verkrachter inwendig helemaal vernield was. Overigens, alle ongevallen met (jonge) kinderen hebben me nooit onberoerd gelaten.

Wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Dat waren zonder twijfel twee personen, beiden hoordredacteur van Verkeersrecht: prof. Otto van Wassenaer van Catwijck en (de onlangs als hoofdredacteur afgetreden) prof. Cees van Dam. Van hen heb ik veel geleerd over het aansprakelijkheidsrecht.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?

Ik kies voor artikel 6:162 BW inzake de onrechtmatige daad. In het menselijk verkeer (inclusief bijvoorbeeld sport en wegverkeer) komt het steeds weer aan op beantwoording van de vraag hoe men zich jegens een ander gedragen heeft en of dit gedrag als onrechtmatig beoordeeld kan/moet worden.

Welk wetsartikel het slechtst?

Hierop kan ik geen antwoord geven.

Wat is het hoogtepunt uit uw juridische carrière?

De waardering die ik iedere drie jaar weer kreeg bij de verschijning van het boek Smartengeld (sinds 1991).

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

Ik denk niet dat ik het nu na mijn pensionering nog regelmatig zal doen, maar het was rechtspraak.nl.

Welk boek las u het laatst?

De eenzaamheid van de priemgetallen van de Italiaanse schrijver Paolo Giordano. Een aangrijpend verhaal over een vriendschap tussen twee mensen die in hun vroegste jeugd een traumatische ervaring hebben gehad en daardoor eenlingen (net als een priemgetal) zijn geworden.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Geen idee. Mag het dan met mijn zoon, hoewel ik hem die onvrijheid niet toewens?

Weet u een goede Mr. van de Week? Mail ons: office@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven