Mr. van de week: Marjan Olfers

Delen:

Marjan-OlfersMr. van de week is Marjan Olfers. Zij is begin deze maand benoemd als bijzonder hoogleraar Sport en Recht aan de Vrije Universiteit van Amsterdam vanwege de Stichting Wetenschappelijk onderzoek Sport en Recht. Olfers is partner bij VMW Taxand. Ze adviseert Nederlandse en buitenlandse cliënten over vraagstukken op het terrein van (sport)evenementen, media, entertainment en recht. Eerder was ze commissaris bij Ajax.

Wat wilt u met uw aanstelling bereiken?

Doel is het verder verdiepen en verbreden van het vakgebied. Onderzoek verrichten naar bepaalde thema’s in de sport. Daarbij zal het steeds gaan om de vraag of de sport een eigen plaats kan en mag claimen in het recht. Hierbij gaat het (vanzelfsprekend) ook om de plaats van sport in de maatschappij. Het onderzoek zal de sport verder moeten helpen. Denk aan thema’s die de onzekerheid van het wedstrijdresultaat aantasten, zoals match fixing. Match fixing raakt het hart van de sport en is onlosmakelijk verbonden met maatschappelijke thema’s zoals integriteit, governance enz.

Hoe belangrijk is het eigenlijk dat een advocaat zich sportief opstelt? En een winnaarsmentaliteit heeft?

Iedereen verstaat onder ‘sportief’ wat anders. Als advocaat streef ik continu naar het beste resultaat voor mijn cliënt. Uiteindelijk hoeft winnen op lange termijn niet het beste resultaat voor de cliënt te zijn.

Wat is het hoogtepunt uit uw juridische carrière?

Mijn proefschrift. Een ieder die ooit een dergelijk werk geschreven heeft, weet wat dit betekent.

Het dieptepunt was zeker toen u als commissaris van Ajax door de rechter in de zaak Louis van Gaal – Johan Cruijff werd teruggefloten?

Suggestief. Dit zijn uw woorden.
Nee. Tip: lees de uitspraken eens nauwkeurig.

Wat of wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Een bron van inspiratie zijn die personen die durven een afwijkende mening te laten horen en bijdragen aan een meer rechtvaardige samenleving. Als het gaat om mijn vakgebied vind ik het een eer om het stokje over te mogen nemen van prof. van Staveren.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?

Art. 7 van de Grondwet

Welk wetsartikel het slechtst?

De zgn. voetbalwet.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

De websites met Nederlandse en Europese rechtspraak.

Welk boek las u het laatst?

22 Britannia Road, Amanda Hodgkinson

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Ik zou met niemand een gevangeniscel willen delen. Ik ben erg gesteld op mijn privacy.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven