Mr. van de week: Martin Hemmer

Delen:

‘Gratis internetdiensten worden betaald met persoonsgegevens’

Martin HemmerMr. van de week is Martin Hemmer. Hij is advocaat bij AKD en maakt daar deel uit van de praktijkgroep Intellectual Property & Technology. Binnen die praktijkgroep is hij het aanspreekpunt van de sectie ICT, Media & Privacy. In het NOS Journaal uitte Hemmer zijn zorgen over het gebruik van drones door de politie.

Waarom is het gebruik van drones door de politie een inbreuk op onze privacy? En waarom maakt u zich daar druk over?

Drones zijn flexibel en kunnen onverwacht overal opduiken. Als je er op steeds meer plaatsen rekening mee moet houden dat je gefilmd kunt worden, beperkt dat je persoonlijke vrijheid. Ik kan prima met gerechtvaardigde en controleerbare inbreuken op mijn privacy leven. Wel meen ik dat we als samenleving bedacht moeten zijn dat we door het voortschrijden van de techniek onze redelijke verwachting van privacy niet steeds verder naar beneden bijstellen.

De politie zegt: ‘Wij houden ons aan de proportionaliteit en de subsidiariteit’. Wat vond u van die reactie?

Dat is een essentieel uitgangspunt. De uitdaging zal zijn goede controlemiddelen te creëren zodat vastgesteld kan worden of die afweging ook daadwerkelijk goed gemaakt wordt.

Anderen dan de politie kunnen ook drones gebruiken. Hoe zit het dan met de privacy?

Waar drones identificeerbare beelden maken, of anderszins persoonsgegevens verwerken dient altijd een privacy-afweging gemaakt te worden.

Privacy wordt sowieso een steeds belangrijker business voor advocaten. Waardoor komt dat?

Door technische ontwikkeling groeit het aantal verwerkingen van persoonsgegevens exponentieel. Daarnaast beseft het grote publiek steeds meer dat de ‘gratis’ internetdiensten waar men gebruik van maakt, in feite betaald worden met persoonsgegevens. Dit leidt tot een ontluikende privacy-bewustwording (die nog altijd beperkt is bij het grote publiek) en strengere regelgeving, die relevant is voor eigenlijk iedere organisatie. Tel daarbij op wetgeving die bol staat van vage termen als ‘gerechtvaardigd’, ‘adequaat’ en ‘proportioneel’ en een nieuw advocatenparadijs ziet het levenslicht…

Als u het voor het zeggen had dan?

Laat ik geen al te grote thema’s noemen. Dan zou er effectief opgetreden worden tegen excessief lawaai van motoren en quads.

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?

Misschien wel een complexe auteursrechtinbreuk zaak (software) tegen het bedrijf van ex-werknemers van een cliënt die met de software waren gaan lopen. Alvorens we een verbod konden krijgen, dienden veel hordes genomen te worden, waaronder het heropenen van een failliete en ontbonden vennootschap, gevolgd door een procedure tegen een curator die ieder gevoel voor redelijkheid ontbeerde. Uiteindelijk smaakt de eindoverwinning dan extra zoet.

Wat of wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Juridische problemen op het snijvlak van recht en technologie vind ik inspirerend, omdat wetgeving daar vaak achter de feiten aan loopt.

Wat weten mensen niet van u, wat wel interessant is om te weten?

Ik weet niet of het interessant is, maar ik kan vrij veel vogels aan hun geluid herkennen.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

Verreweg het vaakst boek9.nl

Welk boek las u het laatst?

The Fountainhead van Ayn Rand. Boeiend verhaal, had alleen wel iets korter gemogen wat mij betreft.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

In ieder geval niet met ‘T-Bag’ of ‘Avocado’ uit Prison Break

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven