Mr. van de week: Mick Veldhuijsen

Delen:

Mick VeldhuijsenMr. van de week is Mick Veldhuijsen, advocaat bij VSVW Advocaten (Bussum). In zijn hoedanigheid van docent aan de Beroepsopleiding Advocaten en lid van het dagelijks bestuur van de Stichting Beroepsopleiding Advocaten gaf hij vrijdag 15 juli een lezing op de International Legal Ethics Conference in New York.

We telden in de gauwigheid 400 deelnemers uit zo’n zestig landen. Wat kon u nog toevoegen met uw lezing over ethiekonderwijs zoals jonge Nederlandse advocaten dat krijgen?

In andere landen wordt ethiekonderwijs op de universiteit of op een Law School gegeven. In Nederland gebeurt dat als de advocaat al is beëdigd. Dat is wezenlijk anders dan elders. Aanwezigen bij onze lezing vroegen zich dan ook af waarom er niet meer ethiekonderwijs op universiteiten wordt gegeven zodat je daarop in een beroepsopleiding kan voortborduren. Er zijn wel keuzevakken op de universiteiten in Nederland, maar dat wordt minder wegens bezuinigingen, zo heb ik begrepen.

In uw voordracht – samen met Monique van de Griend (Dialoque) en Hein Karskens (Beroepsopleiding Advocaten) – ging u in op de ‘interactieve manier’ waarop jonge advocaten juridische ethiek krijgen onderwezen. Wat behelst dat?

Wij beginnen met ethiekonderwijs in Woudschoten, daar worden stellingen verdedigd door verschillende groepen en worden debatten gevoerd over ethische dilemma’s. In de beroepsopleiding worden zittingen van de Raad van Discipline bijgewoond en nagespeeld. Niets achterover leunen en consumeren: aan de bak en doen. Zo leer je het beste. Voorbereiding gebeurt in de digitale leeromgeving.

Welke reacties uit laten we zeggen Abu Dhabi, Cambodja of Uruguay kreeg u op uw voordracht?

De meeste reacties kwamen uit de VS en Australië: waarom niet meer ethiekonderwijs? In Nigeria is er overigens behoorlijk veel ethiekonderwijs.

Wat heeft u zelf op deze conferentie gehoord wat u nog niet wist?

The Seven Steps of Teaching Legal Ethics. Dat is een methode die ik nog niet kende. Ook de invloed van (neuro)psychologie op het nemen van ethische beslissingen.

Welk land vond u een voorbeeld op het gebied van juridische ethiek? En zouden wij dat moeten overnemen?

Ik heb vooral opgelet over hoe het vak wordt gegeven. Australië heeft een behoorlijk intensief programma. Het volgende congres is in Melbourne, dus daar komen we dan nog meer te weten. Er zijn ook veel landen met verplichte PE op het gebied van ethiek. Dat zou een goede zaak zijn. Mij viel ook op dat in de Nigeriaanse gedragsregels staat dat een advocaat actief over mediation/ADR moet adviseren.

Als u het voor het zeggen had dan…?

Deden we meer met vaardigheden en ethiek bij stagiairs. Ze zijn afgestudeerd, een ‘goede refresher course’ op cognitief gebied en meer ‘hoe doe je dat’ en ‘waarom doe je dat’.

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?

Mijn eerste zaak. Die blijft me altijd bij, niet zozeer als hoogtepunt (alhoewel: ik won ‘m ook nog) maar vooral door alles wat er gebeurde en mijn bijzondere cliënt.

Wie is een bron van inspiratie?

Velen. Ik herinner mij een zaak waarin ik een brief van een andere advocaat kreeg, die prachtig schreef. Ik was daar jaloers op en wilde dat ik zo mooi kon schrijven. Bij het schikkingsgesprek bleek dat die advocaat een stagiaire was die ik in mijn opleidingsgroep had. Ik herkende haar achternaam niet.

Welk wetsartikel vindt u het mooist? Welk artikel het slechtst?

De corrigerende werking van de redelijkheid en billijkheid vind ik het mooist (art. 6:248 BW). Het slechtst is art. 7:257 BW dat een all-in huurprijs op 55 procent van de maximaal redelijke huurprijs zet.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

De Kluwer Navigator gebruik ik het meest.

Welk boek las u het laatst?

De Vlamberken van Lars Mytting. Prachtig. Lees het.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Met alle geschrapte advocaten. Ik ben benieuwd wat hun heeft bewogen te doen waarom ze zijn geschrapt.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven