Mr. van de week: mr. Chrisje Bosman

Delen:

Chrisje BosmanMr. van de week is mr. Chrisje Bosman. Zij is jurylid voor de Gouden Toga en Gouden Muis verkiezing van het tijdschrift Mr. Aanstaande vrijdag vinden daarvoor de prijsuitreikingen plaats. Tevens is Bosman per november de nieuwe voorzitter van de Stichting Jonge Balie Nederland (SJBN) voor de duur van een jaar. Zij volgt daarmee Patrick de Looff op.

Als jonge advocaat bent u in feite lid van de primaire doelgroep voor de advertenties voor de Gouden Toga. Wat vond u van (het peil van) de inzendingen?

Ik moet eerlijk bekennen dat ik naar aanleiding van enkele advertenties langer op de bijbehorende website ben blijven hangen dan strikt noodzakelijk was voor de jurering. Op een verzadigde markt is het een hele kunst om je te onderscheiden en dat op een A-4tje inzichtelijk te maken. Er waren zeer goede inzendingen bij.

Van secretaris naar voorzitter van de SJBN. Hoe diep is de vijver waar het bestuur van SJBN uit put bij de rekrutering van bestuurders?

De zoektocht naar bestuurders is landelijk. De vacatures worden via ons college van afgevaardigden en de secretarissen van Jonge Balie Verenigingen verspreid. De vijver is daardoor behoorlijk diep. Mijn opvolging van Patrick lag voor de hand omdat ik van de inhoud van zijn takenpakket al (nagenoeg) volledig op de hoogte was.

Wat is uw agenda en die van SJBN voor de komende paar jaar?

We zijn dé gesprekspartner van de NOvA voor zover de belangen van jonge advocaten onderwerp van gesprek zijn. Via ons college van afgevaardigden zijn we ook continue op de hoogte van de ontwikkelingen bij de Jonge Balie Verenigingen. Deze intermediairsfunctie is cruciaal als je bedenkt dat binnenkort door de NOvA gedacht zal worden over de mogelijkheid van uniformering van de stagereglementen. De agenda van de SJBN zal de komende tijd in het teken staan van haar intermediairsfunctie. Te meer omdat in dat kader ook de Werkgroep Kwaliteitsverbetering Patronaat en Commissie Diversiteit van de NOvA, waar bestuursleden van de SJBN zitting in hebben, niet onbenoemd mogen blijven. Ook gaan we met behulp van de vers geïnstalleerde Jonge Balie Congrescommissie weer een onvergetelijk Jonge Balie Congres organiseren. Op 27 april 2012 zal er voor het eerst een landelijk hockey- en voetbaltoernooi plaatsvinden en wederom een zeildag. De agenda van de SJBN is derhalve lekker vol en daarmee die van mij en mijn bestuursgenoten ook.

Een van de populairste rubrieken in Mr. is de maandelijkse Baliebabe/hunk. U vond deelname hieraan voor uzelf niet gepast. Wij zijn nieuwsgierig naar het waarom. En zijn er meer onverenigbaarheden in uw nieuwe functie?

Ik val door de mand. Mijn politiek correcte afwijzing voor de titel van Baliebabe (hoewel ik mij uiteraard zeer vereerd voelde) kwam voort uit mijn onstilbare verlangen om in de nieuwste Porsche te mogen rijden in het kader van jullie rubriek “rijden met”. Helaas, tactiek gefaald.

Welk wetsartikel vindt u het beste?

Artikel 1 van de Grondwet.

En welke het slechtste?

Daarbij denk ik niet aan een artikel in het bijzonder maar wel aan het Buitengewoon Besluit Arbeidsverhoudingen op grond waarvan een werkgever toestemming aan het UWV moet vragen om een arbeidsovereenkomst op te mogen zeggen. Nadat Wilhelmina in 1940 met het kabinet naar London vluchtte stelde de bezetter deze tijdelijke noodwetgeving op om onder andere ervan op de hoogte te raken als iemand zonder werk kwam te zitten. Hoewel de huidige functie van het besluit uiteraard een totaal andere is, vind ik het bizar dat de regeling nog steeds niet in een formele wet, met bijbehorende parlementaire besluitvorming, is omgezet.

Daarnaast vind ik vele artikelen in de Werkloosheidswet onleesbaar. De wetgever kan de interpretatie van zijn eigen wetten niet afdwingen. Naar mijn idee kan je ze dan maar beter meteen zo helder mogelijk op papier zetten.

Wat is het hoogtepunt uit uw juridische carrière?

Ik heb eens een zaak gewonnen die conform de doctrine weinig kansrijk was. Ik vond echter dat mijn cliënt een uitermate te respecteren belang had en daarom, hoewel het bewijs ook nog eens flinterdun was, voelde het als een zegeviering van rechtvaardigheid toen ik het vonnis las en de rechter integraal de vordering had toegewezen.

Wie is uw bron van inspiratie?

Dat zijn er te veel om op te noemen. Ik zou ooit graag willen kunnen pleiten zoals Obama zijn speeches houdt, willen kunnen hockeyen als Naomi van As, de overtuigdheid van Neelie Kroes kunnen evenaren en net zoveel kennis van de wet hebben als Maeijer had. En o ja, net zoals Adele kunnen zingen lijkt met ook niet onverdienstelijk.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

LegalIntelligence en rechtspraak.nl.

Welk boek las u het laatst?

De vrije wil bestaat niet van Victor Lamme. Klinkt wat zwaar maar het is een heel interessant boek over de werking van ons brein. Wie zit er aan het stuur? Het idee dat alles voorgeprogrammeerd is stelt me echter wel enigszins teleur want dan wordt zoiets als eigen verantwoordelijkheid illusior.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Met Mohammed Bouyeri (beter bekend als Mohammed B.). Ik zou hem graag vragen wat hem bezielde toen hij Theo van Gogh vermoordde in 2004. Toch zou ik hem liever bezoeken dan de cel delen, dat gaat weer wat ver.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven