Mr. van de week: mr. drs. Winfred Knibbeler

Delen:

Winfred KnibbelerMr. van de week is mr. drs. Winfred Knibbeler (advocaat Freshfields Bruckhaus Deringer LLP). Knibbeler zal per 1 juni 2011 starten als managing partner van het Amsterdamse kantoor van Freshfields Bruckhaus Deringer LLP, voor een termijn van drie jaar. Hij neemt deze functie over van Robert ten Have, die sinds juni 2008 deze verantwoordelijkheid heeft. Winfred Knibbeler is sinds 2000 als partner werkzaam bij Freshfields en is verantwoordelijk voor de mededingingspraktijk.

Uiteraard bent u vereerd met deze benoeming en het vertrouwen dat uw collega’s in u hebben, maar wat wij ons altijd afvragen is of de gelukkige echt wel gelukkig is of kan zijn met deze kleine knik in de beroepsmatige carrière.

Vanuit mijn perspectief is een managementrol in de advocatuur wel van belang, maar moet het managen van advocaten en notarissen niet worden overdreven. In de advocatuur en het notariaat neemt men immers zelf veel verantwoordelijkheid en bestaat een grote gedrevenheid om uitstekend te presteren. Ik zie het meer als een faciliterende rol.

Hoe gaat u beide verantwoordelijkheden combineren.

Onno Brouwer en ik hebben de mededingingsgroep van Freshfields vanaf de start van het kantoor in Amsterdam opgebouwd en de praktijk draait uitstekend. Het accent van mijn werkzaamheden blijft gelukkig gericht op het doen van mededingingszaken en procedures bij de rechter. Wij hebben bovendien een uitstekend team.

Denkend aan Freshfields nu denk ik aan…

Een van de zeer weinige kantoren dat werkelijk mondiaal aan de top staat en ook in Nederland een stevige presentie heeft.

Denkend aan Freshfields over drie jaar denk ik aan…

Een collegiaal en internationaal goed geïntegreerd kantoor in Amsterdam dat de groei in een aantal praktijkgebieden heeft voortgezet. Wereldwijd verwacht ik dat wij een toenemend aantal partners zullen hebben dat zich bezig zal houden met de praktijk in China, het Midden-Oosten en Brazilië.

Wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Professor Schermers. Hij is lange tijd hoogleraar Europees Recht geweest in Leiden en had een uniek talent om studenten individueel te begeleiden en te inspireren.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?

Artikel 3:2 Awb, jo. 3:46 Awb. Deze bepalingen verlangen dat een besluit van de overheid zorgvuldig wordt voorbereid en berust op een deugdelijke motivering. Het zijn twee peilers van de rechtstaat in Nederland.

Welk wetsartikel het slechtst?

Artikel 10b Elektriciteitswet 1998. In deze bepaling is het splitsingsgebod voor energiebedrijven vervat. Na een jarenlange discussie, waarin wij de Nederlandse energiebedrijven hebben vertegenwoordigd, heeft het Hof Den Haag deze bepaling in strijd geoordeeld met het Europese recht. De zaak is nu nog aanhangig bij de Hoge Raad.

Wat is het hoogtepunt uit uw juridische carrière?

De interventie van de Europese Commissie in het begin van 2006, waarbij de Commissie een stokje stak voor de voorgenomen prijsregulering door OPTA in de kabelsector.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

www.americanbar.org/groups/antitrust_law.html.

Welk boek las u het laatst?

Ik las twee boeken door elkaar. Dat was ten eerste “Civilization, The West and the Rest” van de Engelse hoogleraar Niall Ferguson. Hij geeft een fascinerend beeld van de relatieve opkomst van het westen in de afgelopen 500 jaar en de opmerkelijke cesuur die heeft plaatsgevonden met de opkomst van China en India in het decenium dat achter ons ligt. Ten tweede las ik “De passage naar Europa” van de Nederlandse filosoof Luuk van Middelaar, een zeer oorspronkelijk en optimistisch boek over het ontstaan en functioneren van de Europese Unie.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Bill Clinton, en als hij ontsnapt mijn goede vriend Sven Klos. Ik ben er van overtuigd dat wij nooit uitgepraat raken.

Weet u een goede Mr. van de Week? Mail ons: office@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven