Mr. van de week: mr. Frederieke Leeflang

Delen:

Frederieke LeeflangMr. van de week is mr. Frederieke Leeflang. Leeflang, partner EU & Competition, is per 20 september jl. toegetreden tot de Raad van Bestuur van Boekel De Nerée. Zij volgt daarmee Ferdinand Mason op, die vanuit het kantoor in Londen als Head of International Strategy verantwoordelijk is voor het buitenlandbeleid.

U lijkt een succesvol voorbeeld van de moderne advocaat: vrouw en partner van een groot kantoor. En nu ook nog bestuurslid. Wat valt er hierna nog te wensen?

Laat ik maar eens met het bestuur beginnen: daar ben ik nu al volop mee bezig. Maar inderdaad, ik ben ambitieus dus er zal ongetwijfeld nog meer volgen.

Chambers Europe prijst u als ‘a client favourite’ en iemand die ‘enjoys a growing status among peers, who praise her litigation skills.’ Waarom stapt zo iemand vanuit zo’n succesvolle carrière nu het bestuurswerk in?

In het mededingingsrecht ben je steeds bezig met de vraag hoe ondernemingen op een bepaalde markt opereren. Dat is voor advocatenkantoren niet anders. Ik heb ook wel enige affiniteit met besturen. Het was dus een logische stap.

U wordt verantwoordelijk voor positionering en strategie. Hoe ziet u de toekomst voor uw kantoor?

We hebben de afgelopen jaren een belangrijke ontwikkeling doorgemaakt en zijn een belangrijke speler geworden in de markt. Die lijn gaan we ongetwijfeld voortzetten.

Boekel is altijd al een kantoor geweest met veel vrouwen onder de partners. De samenstelling van het nieuwe bestuur met drie vrouwen en één man getuigt daarvan. Wordt het niet tijd voor wat positieve actie richting de man?

Uiteraard! Ik zeg al tijden dat we ons moeten gaan richten op het werven en behouden van mannelijk talent. Helaas is het in zijn algemeenheid aan de top nog wat anders verdeeld. Wij vormen daarop een positieve uitzondering.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?

Dat is vanzelfsprekend het kartelverbod zoals opgenomen in artikel 6 van de Mededingingswet. Een kort artikel, maar buitengewoon lastig toe te passen in de praktijk. Dat vraagt veel van je analytisch vermogen en vergt een creatief denkpatroon.

Welk wetsartikel het slechtst?

Dat zullen er vast veel zijn; ik ben altijd meer gecharmeerd van artikelen die ruimte laten voor interpretatie. Die andere artikelen vergeet ik liever, dus kan ik nu ook niet noemen.

Wat is het hoogtepunt uit uw juridische carrière?

Een schikking in een schadevergoedingsactie in de financiële sector naar aanleindg van een kartelzaak, en de recente toezegging van de Amsterdamse ziekenhuizen nadat een onderzoek van de NMa was gestart. Dit betroffen zeer strategische processen en deze vergden een intensieve samenwerking met de cliënten. Bij dat soort procesen ben ik het liefst betrokken.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

Onze eigen “aansluiting” op Legal Intelligence.

Welk boek las u het laatst?

Het Blauwe Kind van Henry Bachau (99 jaar oud!); een prachtig boek over een jonge psychoanalytica die een jongen behandelt met ernstige psychische problemen. Het menselijk geloof in de mogelijkheden van een psychiatrisch patiënt door hem kennis te laten maken met kunst is een verhaal van hoop en mededogen. De beschrijving van dit proces en hoe zij zich allebei leren uiten en zich als mens ontwikkelen, is buitengewoon indrukwekkend.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Hoezo? In ieder geval met iemand die fantasierijk is.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven