Mr. van de week: mr. ing. Maurice Joppe

Delen:

Maurice JoppeMr. van de week is mr. ing. Maurice Joppe. Joppe wordt vandaag tot advocaat beëidigd in het gebouw van de rechtbank te Amsterdam. Een speciale gelegenheid, want hij wordt door deze beëdiging de 5000ste advocaat in Amsterdam. Joppe is recent begonnen bij Houthoff Buruma.

We hebben lang in spanning gezeten. Zou de 5000ste Amsterdamse advocaat een zwarte of een witte vrouw worden? We zijn toch een beetje teleurgesteld (niks persoonlijks hé) dat het een witte man is geworden. En ook nog eens van een groot kantoor. Nogmaals, we gunnen u de eer, maar voelt u zich niet erg een vertegenwoordiger van een stereotype soort?

Ik geloof niet dat ik de vertegenwoordiger ben van het stereotype zoals door jullie omschreven. Daarnaast betwijfel ik of dit stereotype juist is. Mijn collega-advocaten bij Houthoff Buruma voldoen in mijn ogen zeker niet aan het door jullie geschetste beeld. Daarnaast is het, denk ik, een kwestie van tijd voordat dit stereotypebeeld volledig verdwenen is. Als ik kijk naar de huidige studentenpopulatie van de universiteiten zie ik een grote diversiteit aan achtergronden. Gedurende mijn studententijd heb ik tijdens mijn bestuurswerkzaamheden en docentschap zeer veel goede juristen meegemaakt van niet-Nederlands origine.

U bent blijkens uw cv een enigszins late roeping. Drie jaar als student-assistent aan de universiteit gewerkt. Een studentstage bij de ING. En toen begon toch het echte leven te roepen?

Het ‘echte leven’, wat dat ook moge inhouden, is wat mij betreft al veel eerder begonnen. Ik zie mijn studententijd als onderdeel van het ‘echte leven’. Logische vervolgstap na mijn studie was een baan. Als advocaat kan ik dat ‘echte leven’ een goed vervolg geven.

U was ooit voorzitter van een strafrechtelijke studievereniging, u doceerde onder meer Romeins recht en was student-assistent staatsrecht, kortom, u bent bij uitstek gekwalificeerd om bij een corporate kantoor te werken. Of begrijpen wij nou weer eens iets verkeerd?

Naast verschillende nevenfuncties en bijbanen heb ik de onderzoekmaster Onderneming en Recht aan de Radboud Universiteit Nijmegen afgerond. Binnen deze master staat het ondernemingsgericht privaatrecht centraal. Dus een meer dan uitstekende basis voor de commerciële rechtspraktijk. Daarnaast is een brede juridische achtergrond belangrijk voor het leggen van verbanden tussen verschillende rechtsgebieden.

Wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Prof. mr. F.E.J. Beekhoven van den Boezem, juridisch adviseur ING en hoogleraar onderneming en financiering aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Frits-Joost is een begenadigd jurist waar ik veel van geleerd heb, zowel juridisch inhoudelijk, maar ook qua levenswijsheid. Daarnaast zijn etentjes met hem altijd ware feestjes.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?

Ik heb niet een specifiek wetsartikel in gedachten, maar de verschillende gecodificeerde grondrechten in verdragen en wetten vind ik mooi om te lezen.

Welk wetsartikel het slechtst?

Niet zo zeer het slechtste wetsartikel, maar ik heb mij tijdens mijn studie zeer verbaasd over de wijziging van artikel 60 Faillissementswet bij de invoering van het nieuw Burgerlijk Wetboek. Dit artikel regelt de positie van de retentor binnen faillissement. Voor 1992 had de retentor een sterk recht. Zijn retentierecht werd door faillietverklaring niet aangetast en in de praktijk betekende dit dat de retentor zijn vordering doorgaans voldaan kreeg. Nu heeft de curator de mogelijkheid het goed waarop het retentierecht rust op te eisen onder de retentor en te verkopen. De retentor behoudt voorrang op het geïnde, maar wordt wel betrokken in de omslag van de algemene faillissementskosten. In de praktijk betekent dit dat hij maar een klein deel van zijn vordering voldaan krijgt. Sneu voor de retentor, temeer omdat deze wijziging is ingegeven om de positie van de retentor binnen een faillissement te versterken.

Wat is het hoogtepunt uit uw juridische carrière?

Mijn studentreferaat tijdens de afgelopen jaarvergadering van de Nederlandse juristenvereniging. Ik heb geopponeerd op een stelling van prof. mr. W.J.M. Voermans. Een bijzondere ervaring.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

Sinds mijn start bij Houthoff Buruma raadpleeg ik veelvuldig Legal Intelligence. Legal Intelligence is de toegang voor Houthoff Buruma voor vrijwel alle juridische (fiscaal- notarieel- en civiel) digitale informatie.

Welk boek las u het laatst?

De eendenman van Kees Moeliker. De bioloog Moeliker beschijft op geheel eigenzinnige wijze opmerkelijk diergedrag. Bijzonder geestig om te lezen.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Met Riccardo Papa! Een goede vriend en tevens mijn duikbuddy. We hebben tijdens onze duikcursus afgelopen zomer geleerd om elkaar goed in de gaten te houden, dat kan tijdens een verblijf in de gevangenis wellicht van pas komen. Verder staat een verblijf met hem garant voor goede gesprekken.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven