Mr. van de week: mr. Jan van de Venis

Delen:

Jan van de VenisMr. van de week is mr. Jan van de Venis. Van de Venis is advocaat bij JustLaw en voorzitter van de NGO Stand Up For Your Rights. Hij is tevens initiator van een seminar over ‘Mensenrechten en Bedrijfsleven’ dat het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM) in samenwerking met Stand Up For Your Rights organiseert. Het seminar vindt plaats in Vakzuid te Amsterdam op dinsdag 23 juni a.s. (zie www.njcm.nl).

Mensenrechten en bedrijfsleven. Zoveel gaat er toch niet mis in bedrijven?

Veel bedrijven doen het prima, gelukkig. Maar er zijn helaas nog veel bedrijven waarbij winst maken – het liefst zoveel mogelijk en op de kortst mogelijke termijn – boven alles gaat. En gedreven door hebzucht wordt dan respect voor milieu en mensenrechten niet meegenomen in beleid en uitvoering. Terwijl alle bedrijven op langere termijn juist daarvan afhankelijk zijn.

Ziet u dat bedrijven anders omgaan met mensenrechten dan vroeger?

Absoluut. Veel grote bedrijven committeren zich inmiddels aan internationale gedragscodes waarin mensenrechten (waaronder die over werk en milieu) een grote rol spelen. Er gebeurt ook veel op dit vlak vanuit maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). En gewijzigde eisen aan jaarverslagen hebben ook een positieve invloed. Niet alle bedrijven voegen echter de daad bij het woord en er zijn er velen die menen dat het toelaatbaar is om zaken in het buitenland te doen op een manier waar ze in Nederland niet mee weg zouden komen.

Wat verwacht u van het evenement?

Een dynamische middag met een mooie introductie en verdieping in dit thema voor juridisch Nederland. De ontwikkeling van dit gebied gaat zo snel, dat (bedrijfs)juristen en advocaten vroeg of laat met deze materie aan de slag zullen moeten. Zowel vanuit de ‘responsibility’ als de ‘accountability’ invalshoek. Met dat laatste doel ik op civiel- en strafrechtelijke aansprakelijkheid. ‘Human Rights are becoming everyone’s business!’ Dat verwachten we de bezoekers in ieder geval mee te kunnen geven. En het is natuurlijk ook een mooie netwerkgelegenheid.

Wat doet Stand Up For Your Rights eigenlijk?

Wij komen op voor mensenrechten die zijn gekoppeld aan een duurzame toekomst op aarde. Thema’s waarmee wij werken zijn onder andere een schoon en gezond milieu als mensenrecht, water en sanitatie als mensenrecht, klimaatverandering en bedrijfsleven, en mensenrechten.

Wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Dat klinkt misschien wat cliché, maar dat zijn toch Gandhi en Mandela. Wat velen niet weten is dat beide heren hun carrière begonnen zijn in de advocatuur. Zij hebben mij zeker geïnspireerd, om in ieder geval te proberen ‘to use my talents for the good, not just for profit’.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?

Artikel 1 Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens. ‘All humans are born equal in dignity and rights. They are endowed with reason and consciousness and should act towards each other in a spirit of brotherhood.’ Die tweede zin is minder bekend, maar is enorm krachtig. Voor mij duidt deze op balans zoeken tussen hoofd en hart. En zo ook met alle anderen op deze planeet omgaan.

Welk wetsartikel het slechtst?

Lastig. Misschien is het meer het ontbreken van een artikel, dat stelt dat alle mensenrechten (verdragen) waaraan Nederland zich heeft gecommitteerd rechtstreeks en onverkort gelden in ons recht.

Wat is het hoogtepunt uit uw juridische carrière?

Dat zijn er genoeg. Van juridisch complexe zaken tot aan het winnen van de Hoge Raad. Van het met meer dan tien jaar terugwerkende kracht helpen van een blinde man op bijstandsniveau aan een uitkering die hem al jarenlang onterecht was onthouden, tot een juridisch Eureka moment in vastgelopen contract  onderhandelingen.

Het mooiste zit nog in het vat: wanneer een gezond en schoon milieu als mensenrecht in het EVRM is opgenomen. Dat zal over een paar jaar zijn, denk ik.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

Om eens wat anders te noemen: voor snel en goed advies op arbeidsrechtgebied is Arbeidsrechter.nl een dijk van een site.

Welk boek las u het laatst?

“Mannen die vrouwen haten” van Stieg Larsson. Goede misdaadroman. Langzame start maar tegen het eind lastig weg te leggen.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Als ik dan toch de bak in moet, dan graag met Rumi Mevlana. Met een bruggenbouwer met zoveel wijsheid naast je, wordt zelfs brommen een plezier.

Weet u een goede Mr. van de Week? Mail ons: office@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven