Mr. van de week: mr. Robert Sanders

Delen:

mrvdw-090505-sanders-elsevier.jpgMr. van de week is mr. Robert Sanders (uitgever Elsevier Juridisch). Sanders is initiator van het Nederlands Kampioenschap wielrennen voor Juristen, dat Elsevier Juridisch in samenwerking met Stichting Tour de Force organiseert. Het evenement vindt dit jaar voor de tweede keer plaats, in Spaarndam op zaterdag 13 juni.

Juristen en wielrennen. Wij komen niet verder dan Gerben Karstens, zoon van een notaris…

En laten we oud-premier Van Agt niet vergeten, jurist en al jaren lang ambassadeur van de wielersport. Maar het klopt dat slechts een enkele afgestudeerde jurist kiest voor het onzekere beroepsbestaan op de fiets. Toch ligt de tijd dat wielrennen uitsluitend een sport was voor boerenzonen en slagersjongens, ver achter ons. Steeds meer academici, juristen niet uitgezonderd, kruipen in het weekend op de racefiets. Ik zie regelmatig heuse advocatenteams in hun eigen kantoortenue. Wielrennen is als recreatiesport met zekerheid bon ton onder juristen. En met betrekking tot het profsegment lijkt door de verscherpte dopingcontroles ook de band tussen coureurs en advocaten inniger te zijn geworden.

Kunt u zelf een beetje fietsen en doet u zelf mee?

Vóór en tijdens mijn studententijd heb ik wedstrijden gereden. Nu waag ik mij liever aan toertochten als Luik-Bastenaken-Luik, de Amstel Gold Race en – komende zomer – de beruchte Marmotte, in de regel samen met een groepje oud-studiegenoten. Ik ben dus volop in training en rijd zeker mee.

Wat verwacht u van het evenement?

Dat het in elk geval net zo leuk wordt als vorig jaar. Het weer zat mee, er waren zo’n negentig deelnemers en na afloop veel positieve reacties.

Wie zijn de kanshebbers?

Op voorhand moeilijk te zeggen. Zolang er geen profs aan de start staan, maakt op het vlakke parcours elke deelnemer kans op de titel. Wel ben ik benieuwd of het team van BarentsKrans het numerieke overwicht dit jaar alsnog weet om te zetten in een overwinning.

Wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Als generalist heb ik bewondering voor echte vakspecialisten met overzicht over hun eigen rechtsgebied. Neem bijvoorbeeld Willem Konijnenbelt: ook bij de veertiende druk van zijn ‘Hoofdstukken’ nog altijd even gedreven en met bijzonder veel zin voor detail.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?

Artikel 11 van de Auteurswet. In zekere zin de wettelijke basis voor juridische uitgevers.

Welk wetsartikel het slechtst?

Artikel 6:22 Awb, met name wanneer ingeroepen door de OvJ in Mulderzaken.

Wat is het hoogtepunt uit uw juridische carrière?

Ik leef in de prettige veronderstelling dat dat nog moet komen.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

www.legalweek.com.

Welk boek las u het laatst?

‘The Island at the Center of the World’ van Russell Shorto. Mede als research voor een beknopt portret van de advocaat-avonturier Adriaen van der Donck.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

U begrijpt dat ik als wielerfanaat liever bij een ontsnapping betrokken ben.

Weet u een goede Mr. van de Week? Mail ons: office@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven