Mr. van de week: Nani Jansen

Delen:

Nani JansenMr. van de week is Nani Jansen. Ze is als Legal Director van Media Legal Defence Initiative genomineerd voor de Human Rights Lawyer of The Year. Ze was eerder advocaat bij De Brauw Blackstone Westbroek.

U werkt bij Media Legal Defence Initiative. Kunt U in het kort uitleggen wat die organisatie doet? En wat doet U?

Media Legal Defence Initiative (MLDI) verleent wereldwijd juridische bijstand aan journalisten en bloggers die in de problemen zijn geraakt vanwege hun werk. Dus wanneer een journalist een kritisch stuk schrijft en daarvoor strafrechtelijk wordt vervolgd, zorgen wij ervoor dat hij of zij een goede advocaat krijgt. Ik ben de Legal Director van MLDI en overzie onze procespraktijk.

The English Law Society heeft u genomineerd voor de Human Rights Lawyer of The Year. Enig idee waar U dat aan verdiend heeft?

We hebben in het afgelopen jaar twee belangrijke persvrijheidszaken gewonnen, waarbij ik het juridisch team heb mogen leiden. De eerste zaak diende bij het Afrikaanse Hof voor de Rechten van de Mens, waarin het Afrikaanse Hof heeft geoordeeld dat er strikte grenzen zijn voor het toepassen van strafrechtelijke maatregelen tegen de pers. De tweede zaak diende bij het Oost-Afrikaanse Hof van Justitie, waarin het Oost-Afrikaanse Hof heeft bevestigd dat het jurisdictie heeft om de persvrijheid te beschermen. In beide zaken was het de eerste keer dat het betreffende hof een vrijheid van meningsuitingszaak voor zich kreeg. De uitspraken zijn belangrijke precedenten.

Waar komt uw passie voor het vrije woord vandaan?

Het recht op vrijheid van meningsuiting is een key right: het maakt het uitoefenen van alle andere mensenrechten mogelijk. De pers heeft hierbij een zeer belangrijke rol te vervullen: het Europese Hof omschrijft het als de watchdog van onze maatschappij. In dat opzicht is vrije pers essentieel voor een fatsoenlijk functionerende democratie.

Uit de wereldkaart van Reporters Without Borders blijkt dat het wereldwijd slecht gesteld is met de persvrijheid. Is er uitzicht op verbetering?

Dat is erg moeilijk te zeggen. Afgelopen week hoorde ik dat Burkina Faso, het land waartegen de zaak bij het Afrikaanse Hof was aangebracht, naar aanleiding van het vonnis is begonnen met het decriminaliseren van een aantal persdelicten. Een bijzonder positieve ontwikkeling. In dezelfde week hoor je het treurige nieuws dat in Bangladesh de vierde blogger op een rij is vermoord door een horde mensen, alleen omdat hij over het onderwerp religie durfde te schrijven.

Als u het voor het zeggen had dan?

Als ik het voor het zeggen had, hoefden we ons in elk geval niet meer druk te maken over de landen die zich erop laten voorstaan een democratie te zijn maar ondertussen draconische wetten aannemen die de vrijheid van meningsuiting nagenoeg met de grond gelijk maken. Na de tragische aanslag op Charlie Hebdo heeft Frankrijk wetgeving aangenomen die het niet alleen mogelijk maakt zonder fatsoenlijke procedure informatie van het internet te verwijderen, maar er zijn ook talloze mensen tot serieuze gevangenisstraffen veroordeeld vanwege het “steunen van terrorisme”. 

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?

Het pleiten voor het Afrikaanse Hof. We hadden twee dagen zitting in Arusha (Tanzania), voor 11 rechters, en dat was ontzettend spannend. Sommige mensen waren wat nerveus over de uitkomst van de zaak: het decriminaliseren van smaad en laster is een heet hangijzer. Er hing veel van de zaak af. Om dan het mooie resultaat te krijgen dat we bereikt hebben was fantastisch.

Wat of wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Mijn cliënten. Het is niet eenvoudig om het op te nemen tegen je eigen regering, een staatshoofd, of mensen die veel rijker en machtiger zijn dan jij en om te verdedigen wat je hebt gepubliceerd.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?

Hier moet ik natuurlijk artikel 19 van het BUPO Verdrag zeggen, maar ik kies toch voor artikel 26, wat ons recht behelst om allen gelijk behandeld te worden ongeacht sekse, religie, ras, of andere gronden.

Welk wetsartikel het slechtst?

Hoe lang heeft u? Als ik het wereldwijd bekijk kan ik zo een lange lijst opnoemen zonder een nummer één te kunnen kiezen… Maar om een voorbeeld dichtbij huis te kiezen: het strafbaar stellen van majesteitsschennis in Nederland. Dat soort wetgeving zou een land als Nederland toch echt niet meer in de boeken mogen hebben staan. En dat zeg ik niet alleen omdat ik een republikein ben.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

Inforrm en Strasbourg Observers zijn websites die ik regelmatig bezoek en, voor het wat bredere perspectief, IntLawGrrls.

Welk boek las u het laatst?

Onlangs ben ik begonnen aan het boek van Karen Alter, “The New Terrain of International Law: Courts, Politics, Rights”. Ik zou graag willen dat het anders was (ook al is het een erg goed boek!) want dit klinkt wel erg nerderig.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Kofi Annan. Hoewel een kopje koffie drinken me gezelliger lijkt.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven