Mr. van de week: Noëlle Pieterse

Delen:

Noëlle PieterseMr. van de week is Noëlle Pieterse (Hooijman Pieterse Advocaten). Ze is de advocaat van Bart van U., die de moorden heeft bekend op zijn zus Loïs in 2015 en op oud-minister Els Borst in 2014. Tegen Van U. werd op 30 maart acht jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist. De rechtbank doet uitspraak op 13 april.

Hoe is Bart van U. bij u terechtgekomen?

In 2011 via een reguliere piketmelding. Dat was destijds zijn eerste strafzaak. Toen hij begin 2015 werd verdacht van de moord op zijn zus heeft hij wederom om mijn rechtsbijstand verzocht. In de tussenliggende jaren is er altijd contact geweest.

Heeft u nog geaarzeld om hem bij te staan? Je komt als advocaat ineens voluit in de schijnwerpers.

Nee, ik heb geen moment getwijfeld om hem bij te staan. Als strafpleiter is het je taak de verdediging zo goed mogelijk te voeren met of zonder media-aandacht. De ‘schijnwerpers’ kwamen er trouwens pas later bij toen Bart naast zijn betrokkenheid bij de dood van zijn zus, ook verdachte werd in de zaak van mevrouw Borst.

De verdachte had al bekend en er was veel bewijs tegen hem. Een ondankbare taak voor een advocaat?

Ingewikkelde juridische verweren waren in deze zaak niet te voeren nee, maar er was genoeg naar voren te brengen. Is het moord of doodslag en is het mijn cliënt überhaupt wel toe te rekenen; iets waar de deskundigen immers ook niet eenduidig over dachten en laten we het rapport van de Commissie-Hoekstra niet vergeten. Op die elementen lag de focus in mijn pleidooi. Ondanks de twee bekentenissen was het voor mij zeker geen ondankbare taak.

U pleitte er voor om Van U. volledig ontoerekeningsvatbaar te verklaren. Waarom is dat het beste voor uw cliënt?

Onder de deskundigen wordt verschillend gedacht over de mate van toerekenbaarheid, maar over ding is men het eens en dat is dat Bart moet worden behandeld. Het is van groot belang dat daar zo snel mogelijk mee wordt begonnen. In een gevangenis zijn de behandelmogelijkheden echt te beperkt.

Wat is op dit moment de grootste uitdaging voor de strafrechtadvocatuur?

Het overleven van de bezuinigingen…en time-management is trouwens ook wel een uitdaging op zich, want we moeten tegenwoordig overal binnen een bepaalde tijd zijn om rechtsbijstand te verlenen, verhoren bijwonen en tussendoor natuurlijk zittingen doen die meestal zonder overleg worden ingepland… Dus zie dat allemaal maar in je agenda ingepland te krijgen!

Als u het voor het zeggen had dan?

Terugdraaien van de bezuinigingen op de gefinancierde rechtsbijstand en ik zou het aanvragen van extra uren wat eenvoudiger maken. Het is vaak een hele klus om daadwerkelijk extra uren te krijgen van de Raad voor Rechtsbijstand.

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?

Ik denk niet in hoogte en of dieptepunten. Elke dag weer je werk goed doen. Bij elke zaak moet je gewoon weer opnieuw beginnen.

Wat of wie is in uw juridische bestaan uw bron van inspiratie?

Een bron van inspiratie heb ik eigenlijk niet. Ik heb een aantal bevriende collega’s met wie ik vaak van gedachten wissel en van wie ik feedback krijg. Verder heb ik veel geleerd van mijn voormalige patroon Hubert Carels en ik hecht nog steeds buitengewoon veel waarde aan zijn mening.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

Op rechtspraak.nl zoek ik altijd alle uitspraken en Opmaat Strafrecht is ook een site die ik met grote regelmaat bezoek, maar de ‘gewone’ papieren rode bijbel Tekst & Commentaar is voor mij echt onmisbaar.

Welk boek las u voor het laatst?

Bonita Avenue van Peter Buwalda.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Ik moet er niet aan denken om met iemand een cel te delen. Ik geloof dat ik onmiddellijk ruzie zou krijgen. Kan de duocel niet gewoon worden afgeschaft?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven