Mr. van de week: Pauline Verheij

Delen:

Pauline VerheijMr van de week is Pauline Verheij. Ze is senior legal investigator bij de Wildlife Justice Commission in Den Haag. De Commission richt zich op bestrijding van de illegale handel in beschermde dier- en plantensoorten. Het eerste dossier, over illegale handel in ivoor en neushoornhoorn, wordt in december verzonden naar de betrokken overheden.

Criminele organisaties verdienen goud geld aan de illegale handel in ivoor, neushoornhoorn en andere producten van beschermde diersoorten. U heeft dus machtige tegenstanders. Wat merkt u daarvan?

Allereerst is het duidelijk dat het gaat om georganiseerde, grensoverschrijdende criminaliteit, waarin gebruik gemaakt wordt van geavanceerde fraudetechnieken en grote hoeveelheden zwarte gelden worden witgewassen. De pakkans is zeer gering en de winsten zijn enorm hoog (een kilo neushoornhoorn is zo’n $ 50.000 waard, dat is meer dan een kilo goud). De sleutelfiguren opereren in veel landen met straffeloosheid. Zij genieten vaak bescherming van overheidsfunctionarissen.

In het AD en Het Parool noemde u de eerste zaak die rond is een ijzersterk dossier. Wat gebeurt er verder? Welke landen moeten tot vervolging overgaan?

We zullen het dossier (de zogenaamde Map of Facts) overleggen aan het bevoegd gezag, met het verzoek om onderzoek in te stellen en de betrokken individuen te vervolgen. Ik kan met het oog op het onderzoek helaas niet zeggen om welke landen het gaat.

Velen in die landen geloven juist in de geneeskundige kracht van neushoornhoorn. Een Vietnamese minister heeft zelf gezegd dat hij hierdoor van kanker is genezen. Hoe krijgt u dergelijke landen zover dat ze meewerken?

Allereerst door hen een dossier van topkwaliteit te overhandigen dat zo overtuigend is dat ze er niet omheen kunnen. Wij leveren bewijs van illegale activiteiten gepleegd binnen hun jurisdictie en willen overheden daarmee in staat stellen om hun eigen wetten effectief na te leven. De eerste fase van ons proces is heel discreet en gericht op een constructieve dialoog met de betrokken overheid. Dat onze subjecten handig misbruik maken van misplaatst bijgeloof in de geneeskundige kracht van neushoornhoorn is strafrechtelijk irrelevant.

En als dat niet lukt, wat dan?

Als de betrokken overheden geen of onvoldoende actie ondernemen kunnen we de zaak voorleggen aan ons Accountability Panel. Als het Panel overtuigd is dat er criminele feiten zijn gepleegd, zal zij een beslissing nemen waarin de Map of Facts wordt gevalideerd en aanbevelingen worden gedaan aan de bevoegde gezagen en stakeholders. Met deze beslissing kunnen onze Ambassadeurs (invloedrijke persoonlijkheden uit de internationale politiek en bedrijfsleven) de druk op de overheden opvoeren.

Als u het voor het zeggen had dan?

Zou ik een economie invoeren gebaseerd op bruto nationaal geluk in plaats van bruto nationaal product. Ik hoop dat dit zou leiden tot een samenleving waarin mensen in harmonie leven met elkaar en hun omgeving (inclusief natuur en dieren).

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?

Zonder twijfel mijn nauwe betrokkenheid bij het ontwerp en de oprichting van de Wildlife Justice Commission. Ik zie uit naar het volgende hoogtepunt, succes in onze eerste zaak.

Wat of wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Mijn liefde voor de natuur! Deze, gecombineerd met mijn hekel aan onrecht, vormt mijn drijfveer om dit werk te doen en te blijven doen.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?

Ik heb niet zulke uitgesproken gevoelens over wetsartikelen, maar als ik moet kiezen vind ik artikel 1.3 lid 1 van de Wet Dieren het mooist: hierin wordt sinds 1 januari 2013 de intrinsieke waarde van het dier erkend.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

Www.ecolex.org: Ecolex is een database die zich erop beroept ‘the most comprehensive, global source of information on environmental law’ te zijn.

Welk boek las u het laatst?

‘Aid and Other Dirty Business: How Good Intentions Have Failed the World’s Poor’ door Giles Bolton. Zeer aanbevelingswaardig boek over de negatieve gevolgen van de Westerse bemoeienis met Afrika.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Zen meester Thich Nhat Hanh. Dan konden we fijn mediteren over de ondraaglijke lichtheid van het bestaan en hopelijk een hoge staat van verlichting bereiken!

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven