Mr. van de week: Phon van den Biesen

Delen:

Phon van den BiesenMr. van de week is Phon van den Biesen. Hij is voorzitter van de Stichting Lawyers for Lawyers ten bate waarvan op zaterdag 14 september de derde editie van de Mr. Rally wordt gereden. De Mr. Rally is dé rally voor juristen in Nederland. Van den Biesen is advocaat bij Van den Biesen Kloostra Advocaten. Verder is hij onder meer vicepresident van de International Association of Lawyers Against Nuclear Arms en lid van de Wetenschappelijke Raad van het Amsterdam Centre for Environmental Law and Sustainability van de Universiteit van Amsterdam.

Is een rally een goede metafoor voor de advocatuur?

Jan Loorbach vindt van wel en noemde in het Advocatenblad “Snel schakelen. Winnen op inhoud. Uit de bocht vliegen. Chicanes. Brokkenpiloten”. Ik ben dat met hem eens, inclusief de brokkenpiloten. Daar kan nog bij: “teamwork, competitie, macho, ijdelheid en kameraadschap”, waarbij macho meer een feitelijke vaststelling is dan een beschrijving van een voor de advocatuur onmisbare eigenschap.

Waarom is het zo belangrijk dat zoveel mogelijk juristen aan de rally meedoen?

Goed voor de bevordering van kameraadschap. Daaraan voegt de Mr. Rally een uniek element toe, omdat de financiële opbrengst steeds ten goede komt aan Advocaten voor Advocaten (L4L). Zo vertaalt kameraadschap zich internationaal in solidariteit met vakgenoten die hun werk moeten doen in omstandigheden waarvoor het sportieve en avontuurlijke van een autorally bepaald niet als metafoor geldt. Hoewel het werk van L4L grotendeels wordt gedaan door zo’n 50 advocaten die dat pro deo doen, is een stevige financiële basis voor de continuïteit onmisbaar. Jaarlijks besteden we aandacht aan het lot van vele tientallen advocaten die vanwege het mensenrechtenwerk wat zij doen worden bedreigd, gearresteerd, veroordeeld en/of van het tableau geschrapt en soms zelfs worden vermoord. Zie: www.advocatenvooradvocaten.nl. Vorige week stuurden we advocaten als proces-waarnemers naar een strafzaak tegen tientallen advocaten in Turkije. En lanceerden we een in onze opdracht gemaakt videofilmpje ten behoeve van een Iraanse advocaat die al enige jaren in eenzaamheid in een gevangenis in de provincie is opgesloten, daar is en wordt mishandeld en overigens vrijwel volledig van de buitenwereld is afgesloten. Deze week in Den Haag overleg met nabestaanden van een Syrische advocaat die door het regime aldaar letterlijk de dood is ingedreven vanwege zijn werk. En we dienden een Memorie in bij de Mensenrechten Raad van de Verenigde Naties over onze bedreigde en gehinderde Vietnamese vakgenoten. En ga zo maar door.

Belangrijk om te steunen en dus een belangrijke reden om aan de Rally mee te doen!

Heeft u zelf iets met auto’s?

Heerlijk om er één te hebben; het cliché van de daarmee beschikbare vrijheid is maar al te waar. Verder heb ik weinig met bijzondere merken of -types en de daarbij veronderstelde uitstraling. En als ik de keuze heb tussen een snelle auto of een snelle trein ga ik voor de luxe van de snelle trein.

Wat of wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Peter Weiss, advocaat in New York. In 1938 net op tijd vóór de Anschluss uit Oostenrijk gevlucht naar Amerika. Daar deed hij Law School (Princeton) en ontwikkelde zich tot zeer succesvol TradeMark advocaat. Van het begin af aan beperkte hij zijn commerciële praktijk ten behoeve van pro bono mensenrechtenwerk. Ik ontmoette hem in 1983 op een bijeenkomst in Geneve van juristen die zich tegen kernwapens verzetten en sindsdien zijn we de beste vrienden. Het op intelligente wijze toepassen van het recht om daarmee maatschappelijk belangrijke doelen te bereiken zoals nucleaire ontwapening, zoals vrede tussen Israël en Palestina en zoals respect voor de rechten van de mens door multinationale ondernemingen is altijd zijn belangrijkste werk-naast-zijn-werk geweest en voor mij is hij daarmee een levend voorbeeld. Hij is nu ver in de tachtig en heeft zijn trademark praktijk een jaar of wat geleden neergelegd, maar het mensenrechtenwerk gaat onverminderd voort…

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?

Veertien jaar lang voerde ik het Legal Team aan dat bij het Internationaal Gerechtshof de belangen van Bosnië en Herzegovina behartigde in de Genocidezaak tegen Servië. Daarbij ging het om iets heel bijzonders, zowel qua afschuwelijkheid als qua juridisch pionieren. Het Genocideverdrag was door het Hof niet eerder toegepast en nooit eerder werd door dit Hof geoordeeld dat een land zich aan schending van dat Verdrag schuldig had gemaakt en maakte. Werken met de top van het Internationale Recht was zeer inspirerend en pleiten voor een internationaal gezelschap van 17 eminente rechters in de prachtige omgeving van het Vredespaleis is toch wel erg speciaal.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?

Artikel 6:162 BW, dat met de norm “hetgeen volgens ongeschreven recht in het maatschappelijk verkeer betaamt” de mogelijkheid in zich bergt naar een daadwerkelijk rechtvaardige uitkomst te zoeken.

Welk wetsartikel het slechtst?

“oog om oog, tand om tand”

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

www.rechtspraak.nl, www.curia.eu en http://www.advocatenvooradvocaten.nl/basic-principles/ Met de laatste houdt L4L een unieke verzameling bij van internationale documenten en idem jurisprudentie waarin het voor advocaten belangrijkste document een rol speelt: de Verenigde Naties’ Basic Principles on the Role of Lawyers.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Stan van Houcke, de meest onafhankelijke en kritische journalist die ik ken en met wie ik sinds de jaren 70/80 bevriend ben, met wie je eindeloos kunt filosoferen zonder dat het ooit banaal wordt en met wie je onbedaarlijk kan lachen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven