Mr. van de week: prof. A.S. Hartkamp

Delen:

Arthur HartkampMr. van de dag is prof. A.S. Hartkamp, hoogleraar Contractenrecht aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hartkamp is onlangs uitgeroepen tot Gouden Peer Contractenrecht 2009. Een uitgebreid interview met Gouden Peer Hartkamp is te lezen in Mr. magazine, dat vandaag verschijnt.

Was u verrast door uw uitverkiezing?

Neen. Zie het interview voor toelichting.

Verwacht u nu een plotselinge loopbaanverandering?

Neen.

Wat is er zo leuk aan het werken bij een universiteit en zou u niet in de praktijk met contractenrecht aan de gang willen?

De combinatie van onderzoek in het Europees privaatrecht, waarvoor ik gelukkig ruimschoots de tijd heb, en het overbrengen van de resultaten daarvan op jonge, enthousiaste, intelligente mensen. Ook bij de Hoge Raad vond ik het samenwerken met de medewerkers van het wetenschappelijk bureau en het educatieve aspect daarvan al een zeer aantrekkelijk onderdeel van het werk. Daarnaast kom ik gelukkig ook met de praktijk en haar beoefenaren in aanraking, via lezingen en (uiteraard refracta dosi) arbitrages en adviezen.

Wat zou u nog in het contractenrecht willen veranderen?

Ik zou graag willen dat het algemeen deel van het contractenrecht in de Europese Unie zou worden geharmoniseerd, op de basis van de Principles of European Contract Law. Daarna ook enkele bijzondere contracten, met name de koop.

Wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Wouter Snijders (wetgeving NBW, rechtspraak) en Ole Lando (het internationale werk).

Welk wetsartikel vindt u het mooist?

Art. 6:248 BW en aanverwante bepalingen, die de goede trouw/redelijkheid en billijkheid tot de hoogste norm van het verbintenissenrecht en in wezen van het hele recht proclameren.

Welk wetsartikel het slechtst?

Artikelen als art. 7:21, 22 of 24 BW die de rechten van de koper op onnodig gedetailleerde wijze regelen en zonder voldoende rechtvaardiging beperken ten opzichte van hetgeen uit het algemeen deel contractenrecht zou voortvloeien. 

Wat is het hoogtepunt uit uw juridische carrière?

Een bepaald hoogtepunt is er niet. Het mooiste aan mijn carrière is dat ik het vak op zoveel verschillende manieren, en telkens met veel plezier, heb kunnen beoefenen.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

Eur-Lex.

Welk boek las u het laatst?

Louis de Bernières, Birds without wings, over de oorlogen tussen Griekenland en Turkije in het eerste kwart van de twintigste eeuw, met een dramatische ‘ethnic cleansing’ als afsluiting.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Met Homerus. Dan zou ik de vertaling in ottava rima willen afmaken die Casanova van de eerste achttien boeken van de Ilias heeft gemaakt.

Weet u een goede Mr. van de Week? Mail ons: office@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven