Mr. van de week: prof. mr. Han Wansink

Delen:

Han WansinkMr. van de week is prof. mr. Han Wansink. Hij was o.a. hoogleraar verzekeringsrecht aan de Erasmus Universiteit en de Universiteit Leiden. Afgelopen vrijdag vond zijn afscheidscollege plaats in Rotterdam.

Toen u drie jaar geleden werd geïnterviewd omdat u de Gouden Peer verzekeringsrecht had gewonnen, zei u dat u nog niet aan uw pensioen wilde denken. Nu zult u wel moeten. Heeft u al plannen wat u gaat doen? Veel fotograferen?

Ongetwijfeld, maar ik blijf ook in de wondere wereld van verzekering. Ik ben lid (soms voorzitter) van een aantal commissies, besturen, de Tuchtraad Financiële Dienstverlening (assurantiën), de Beroepscommissie van het NIVRE. Voorts blijf ik ook Raadsheerplaatsvervanger in het Hof Den Haag. Verder blijf ik beschikbaar voor adviezen en arbitrages en zal ik ook nog een aantal gastcolleges en cursussen doen. Alles met mate dus niet meer vijf volle werkdagen per week!

Hoe moet het verder met ‘uw’ Verzekeringsinstituut? Kunnen ze zonder u?

Zeker, geen enkel probleem! Het Instituut is in prima handen bij mijn opvolgster prof. mr. (Mop) Van Tiggele-Van der Velde en Melanie van Ardenne! En ik heb daar nog een stoel en een bureau (gnif)!

‘Veertig jaar in de wondere wereld van de verzekering’ is de titel van uw afscheidscollege. Wat heeft u het meest verwonderd?

Verwonderd en verbijsterd heeft mij het meest de ongehoord botte opstelling van de Verzekeringskamer en de Staat in de zaak Vie d’Or waarin ik deel uitmaakte van het bestuur van de Stichting die door diezelfde Verzekeringskamer was benoemd om voor de 11.000 oud-polishouders een schadeloosstelling door de voor het debacle aansprakelijke partijen te bewerkstelligen. Maar ook de schaamteloze laksheid van het Openbaar Ministerie om de primair verantwoordelijke bestuurders en commissarissen strafrechtelijk te vervolgen heeft mij – vanwege het volstrekt gebrek aan empathie voor de polishouders dat dit uitstraalt – verbijsterd.

Welke verzekering zou kunnen worden afgeschaft?

Verzekering beoogt zekerheid te bieden en als die zekerheid rust geeft, dient zij een doel. De vraag zou wel kunnen zijn, welke verzekering overbodig is, maar een antwoord daarop is niet goed te geven. Dat dient individueel bepaald te worden.

Hoe is het tegenwoordig gesteld met het maatschappelijk verantwoord ondernemen bij verzekeringsmaatschappijen?

Het wordt stukje bij beetje beter.

Stel dat de Gouden peer verzekeringsrecht een wisselprijs was, aan wie zou u hem dan willen doorgeven?

Mijn opvolgster prof. Mop van Tiggele-Van der Velde.

Welk wetsartikel op het gebied van verzekeringsrecht vindt u het beste?

De verzwijgingsregeling in art. 7:928-930 BW.

En welke het slechtste?

In titel 7.17 BW bestaat die niet!

Wie is binnen het verzekeringsrecht uw bron van inspiratie?

Eerlijk gezegd heb ik niet een te duiden bron. Het verzekeringsrecht raakt altijd aan een belang en vaak – of althans in de meest aansprekende zaken – aan belangen van mensen. Dat aspect heeft mij altijd het meest geïnspireerd. ‘Wie’ was dus een breed begrip.

Welke website raadpleegt u vaak?

Www.waarneming.nl.

Welk boek las u het laatst?

Zomerhuis met zwembad van Herman Koch.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven