Mr. van de week: prof. Niels Koeman

Delen:

Niels Koeman - StibbeMr. van de week is prof. Niels Koeman (advocaat bij Stibbe en hoogleraar Milieurecht en ruimtelijk ordeningsrecht aan de Universiteit van Amsterdam). Koeman houdt aanstaande donderdag, 17 december 2009, een afscheidsrede in de Universiteit van Amsterdam. De titel van zijn rede is ‘Een wereld te winnen’.

U was advocaat, wetenschapper en dan nu Staatsraad. Is er sprake van een nauwgezette planning?

Nee. Ik had het ook prima gevonden nog een aantal jaren als advocaat en hoogleraar door te gaan. Maar de mogelijkheid om in deze fase van mijn leven nog echt iets anders te gaan doen was te aanlokkelijk.

Zult u zich als Staatsraad ook bezighouden met dossiers die u als advocaat heeft behandeld?

Vanzelfsprekend niet. Ik zal in de komende jaren me helemaal niet kunnen bezighouden met zaken waar mijn kantoor bij betrokken is. Dat gaat dus nog veel verder dan de zaken die ik zelf heb behandeld.

‘Een wereld te winnen’ luidt de titel van uw afscheidsrede. Gezien uw belangstelling voor het milieurecht gaan wij ervan uit dat die wereld in de buurt van Kopenhagen ligt?

Mijn afscheidsrede gaat over de mogelijkheden om het omgevingsrecht, dat in zichzelf dreigt vast te lopen, weer dynamisch en werkbaar te maken. Op veel punten zijn er nog werelden te winnen. In Kopenhagen gaat het om de wereld die we dreigen te verliezen.

Wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Mag ik twee namen noemen? Hans Stibbe was mijn patroon; een eminent advocaat met veel humor en zelfspot, en een voortreffelijk spreker. Boy Crince le Roy was mijn promotor; een breed en praktisch wetenschapper, stimulerend en enthousiasmerend.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?

Art. 11 Wet Algemene Bepalingen: de rechter treedt niet in de innerlijke waarde of de billijkheid van de wet. Dat artikel laat zien dat in een democratie de wetgever het laatste woord behoort te hebben.

Welk wetsartikel het slechtst?

Met enige aarzeling noem ik art. 12 Wet Algemene Bepalingen (de rechter mag niet bij wege van algemene verordening uitspraak doen) voor zover sommigen daarin een argument lezen tegen rechtsvorming door de rechter.

Wat is het hoogtepunt uit uw juridische carrière?

Uit vele hoogtepunten noem ik het Benthem-arrest van het Europese Hof voor de rechten van de mens. Ik was de advocaat van de heer Benthem. Die uitspraak heeft belangrijke gevolgen gehad voor het Nederlandse bestuursrecht.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

www.overheid.nl.

Welk boek las u het laatst?

‘Jaloezie’ van Pitigrilli. Het boek gaat over de rechter Paul Pott die gefrustreerd ontslag neemt en clown in het circus wordt. En over zijn allesverterende jaloezie jegens zijn mooie, jonge vriendin.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Als u dat zou vragen met betrekking tot een onbewoond tropisch eiland had ik zeker een naam genoemd. Maar een gevangeniscel… daar wil ik noch alleen, noch met een ander in zitten.

Weet u een goede Mr. van de Week? Mail ons: office@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven