Mr. van de week: prof. P.P.T. Bovend’Eert

Delen:

mrvdw-090402-bovendeert-radboud.jpgMr. van de dag is prof. P.P.T. Bovend’Eert, hoogleraar staatsrecht en vice-decaan Onderwijs aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Uit een enquête die op de Radboud Universiteit gehouden is, is gebleken dat de rechtenstudenten van deze universiteit per week gemiddeld dertig uur aan hun studie besteden, wat lager is dan het gemiddeld aantal uren dat op deze universiteit per week aan een willekeurige andere studie besteed wordt, namelijk drieëndertig uur.

De studie Rechten blijkt volgens een onderzoek onder studenten minder tijd te kosten dan andere studies in Nijmegen. Rechtenstudenten besteden dertig uur per week aan hun studie. Veel slechte grappen van collega-faculteiten moeten verdragen?

Neen, er zijn (nog) geen goede of slechte grappen over gemaakt. Dat komt misschien omdat alleen de beta- en medicijnenstudenten ruim meer dan dertig uur per week studeren volgens de enquête. De rest zit rond de dertig uur. Overigens denk ik dat heel wat rechtenstudenten minder dan dertig uur aan hun studie besteden. En dat zal wel bij de andere rechtenfaculteiten in Nederland niet anders zijn.

Volgens u betekent een lagere studielast niet dat de studie makkelijker is. Kunt u dit uitleggen?

De studielast wordt niet alleen bepaald door het aantal uren dat een student feitelijk besteedt aan de studie per week. Je moet vooral ook kijken naar de zwaarte van de vakken, de studievoortgang, de studierendementen en slaagpercentages.
Als de slaagpercentages en studierendementen hoog zouden zijn, zou dat kunnen betekenen dat de studie te makkelijk is wanneer studenten weinig tijd in hun studie steken. Bij ons liggen de slaagpercentages echter betrekkelijk laag en is de studie-uitval betrekkelijk hoog, zoals ook aan de meeste andere rechtenfaculteiten in Nederland het geval is. Studenten doen over het algemeen te lang over hun studie. Dan zegt dat aantal uren per week weinig over de zwaarte van de studie. Studenten nemen meer tijd voor hun studie. Dat zie je ook bij de meeste andere faculteiten.

Voordeel is natuurlijk wel dat de Nijmeegse masters al veel werkervaring hebben na het voltooien van de studie?

Dat zou je wel zeggen ja, tenminste als ze relevante werkervaring zouden opdoen. Helaas is dat niet altijd het geval. Maar het is natuurlijk altijd wel goed om naast je studie actief te zijn en werkervaring op te doen. Dat wordt terecht ook gewaardeerd bij sollicitaties.

Is de enquête voor u nog aanleiding het curriculum aan te passen?

Neen, de enquête als zodanig niet, maar de faculteit heeft los daarvan al maatregelen voorbereid om het onderwijs verder te intensiveren en de vrijblijvendheid te beperken.
Bij de meeste universiteiten zie je een ontwikkeling dat hogere eisen gesteld worden aan studenten. Meer aanwezigheidsverplichtingen, minder herkansingsmogelijkheden, een bindend studieadvies, etc. Dat is bij Rechten in de nabije toekomst niet anders.

Wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Ik denk dan aan Tijn Kortman, mijn promotor en tot voor kort naaste collega in Nijmegen, en in een verder verleden aan Harry Beekman, lange tijd een inspirerende hoofdmedewerker van de Nijmeegse sectie staatsrecht.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?

Artikel 42 lid 2 Grondwet: ‘De Koning is onschendbaar, de ministers zijn verantwoordelijk’. Dit artikel combineert mooi het ‘moderne’ vereiste van de democratische controle van het openbaar bestuur met het ‘ouderwetse’ beginsel van de koninklijke onschendbaarheid. Altijd een interessant onderwerp voor de hoorcolleges.

Welk wetsartikel het slechtst?

Artikel 120 Grondwet. Het toetsingsverbod hoort niet thuis in een democratische rechtsstaat.

Wat is het hoogtepunt uit uw juridische carrière?

Ik heb nog altijd goede herinneringen aan mijn proefschrift (de begeleiding door voornoemde twee personen) en de promotie zelf. De benoeming tot hoogleraar was natuurlijk ook mooi.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

www.findlaw.com.

Welk boek las u het laatst?

‘Liefde in Parijs’ van Remco Campert.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Deze vraag heeft wel een heel hoog ‘glossy magazine voor meisjes van 17 gehalte’! In ieder geval niet met zogenoemde interessante/bekende persoonlijkheden. Dat lijkt me pas echt een beproeving. Mijn antwoord zou gewoon zijn dat ik het in een kleine en afgesloten ruimte, denk ik, alleen maar langere tijd zou kunnen uithouden met mijn geliefde en voor de rest met niemand anders. Helaas, meer zit er niet in.

Weet u een goede Mr. van de Week? Mail ons: office@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven