Mr. van de week: prof. Tom Ottervanger

Delen:

Tom OttervangerMr. van de week is prof. Tom Ottervanger (advocaat Allen & Overy LLP en hoogleraar Europees recht en Mededingingsrecht aan de Universiteit van Leiden). Aanstaande vrijdag, 19 maart, houdt hij zijn oratie in het Academiegebouw in Leiden.

Wat is de centrale stelling van uw oratie?

Die draait om de kredietcrisis, de energiecrisis, de klimaatcrisis, en de bevolkingscrisis. Veel crises dus. En om gevangenisstraf voor kartelovertreders. De titel is “Maatschappelijk Verantwoord Concurreren”.

Wat is daarvan de relevantie voor het recht?

Het recht houdt het tempo van veranderingen in de wereld onvoldoende bij.

Tot welke aanbevelingen komt u?

Juristen zijn nogal reactief en mogen best meer vanuit normatieve opvattingen proactief richting geven aan de (economische) ordening van de samenleving.

U bent één dag per week actief als hoogleraar. Gezien de steeds groter wordende relevantie van het onderwerp ligt een uitbreiding voor de hand. Denken wij. Toch?

Voorlopig is het wel goed zo, naast de advocatuur en een raadsheer-plaatsvervangerschap bij het Hof Den Haag. Een mooie combinatie voor een juridische omnivoor.

Hangt er een foto van mevrouw Kroes boven uw bed? Of hebt u andere held(inn)en in het Europees mededingingsrecht.

Haar harde hand leverde veel werk op, maar heeft ook de legitimiteit van het toezicht ernstig im frage gesteld. De intellectuele Italiaan Mario Monti en de dossiervretende Belg Karel van Miert, haar twee voorgangers, dwongen meer respect af.

Wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Hugo de Groot, vanwege zijn veelzijdigheid, en prof. Mok. Hij zette het mededingingsrecht in Nederland op de kaart.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?

Artikel 1 van het Verdrag van de Europese Unie. Dat gaat over de hechte band tussen de volkeren van Europa. In Nederland leeft dat niet. Als echte kruideniers vragen wij ons met grote zorg af of we niet te veel betalen. Het ideaal van vrede en veiligheid is ondergesneeuwd onder populisme.

Welk wetsartikel het slechtst?

Ik vraag me wel eens af of er niet een te ruime uitleg wordt gegeven aan het beginsel van de vrijheid van meningsuiting. Maar dat ligt niet zo zeer aan de tekst als wel aan de toepassing.

Wat is het hoogtepunt uit uw juridische carrière?

Pleiten in Luxemburg voor het Europese Hof is elke keer een feest.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

Eerlijk gezegd heb ik meer met papier.

Welk boek las u het laatst?

Schitterende biografieën: over John Adams, Hugo de Groot, en John Lennon – alle drie grote mannen die zich staande wisten te houden dankzij sterke vrouwen.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Mag het een gitaar zijn? Ter lering en vermaak.

Weet u een goede Mr. van de Week? Mail ons: office@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven