Mr. van de Week is prof. Wim Voermans, hoogleraar Staats- en bestuursrecht aan de Universiteit Leiden. Voermans is ingegaan op de uitnodiging om voor een dag in de week op te treden als rector van de European Academy for Law and Legislation (EALL). De EALL werd begin dit jaar opgericht, geïnspireerd door de successen van de Nederlandse Academie voor Recht en Wetgeving.
U bent één dag per week rector van de EALL. Is er niet zo veel te doen of heeft u nog vier andere collega’s?
Het dagelijkse bestuur en beheer wordt waargenomen door een ervaren fulltime directeur (mr. C. Moll) en een bekwame projectmanager (mw. mr. C. Andredelaporte)
Wat zijn de vier belangrijkste zaken die elke geïnteresseerde jurist van het EALL moet weten?
- Dat je er cursussen over transnationale wetgevingsvraagstukken kunt volgen (impact assessment, uitvoering van regelgeving, handhaving van regelgeving, omzetting van EU-richtlijnen, etc.) en binnenkort ook twee – met Engelse universiteiten opgezette – volledige LLM’s kunt doorlopen (Legislative Studies en Regulation).
- Dat de Academie een platform biedt voor een internationaal netwerk van wetgevingsexperts. De Academie verzorgt ook het secretariaat van de Internationale vereniging voor wetgeving (IAL).
- De Academie is een kennisportaal. Er worden seminars gehouden, er wordt kennis uitgewisseld over best practices in wetgeving en de Academie adviseert op verzoek (dat gebeurde inmiddels al een paar keer voor de Europese Commissie, Turkije en Tunesië).
- De Academie probeert actief bij te dragen aan het bevorderen van de wetgevingskwaliteit in verschillende landen en regio’s.
Nederlandse wetgevingsjuristen zouden het neusje van de zalm vormen. Daar denken we binnenslands nog wel eens anders over, toch?
Ik weet niet of we daar binnenlands anders over denken. Nederlandse wetgevingsambtenaren zijn hoog opgeleid en professioneel. Er wordt vooral veel werk gemaakt van opleiding en kennisdeling. Dat is een goede zaak. Natuurlijk mag je individuele wetgevingsambtenaren niet geheel en al verantwoordelijk houden voor de kwaliteit van wetten die door hun handen zijn gegaan. Wetgeving is het werk van vele, verschillende handen: die van beleidsmakers, juristen en politici. De wijze waarop wij echter in Nederland proberen gestalte te geven aan zorg voor wetgevingskwaliteit wordt in andere landen met bewondering gevolgd en ook nagevolgd. Nederland is op dit punt echt een innovator.
Waar moet het EALL over vijf jaar staan?
We zouden graag hebben dat we dan de beide LLM’s in de lucht hebben en blijvend kunnen draaien en dat we voldoende hebben kunnen bewijzen dat je voor goed internationaal wetgevingsonderwijs en -advies het beste naar Den Haag kunt komen.
U blogt en columniseert wat af (www.wimvoermans.nl). Van waar die drift?
Het biedt een aardig tegenwicht voor mijn serieuze wetenschappelijke werk. En het helpt om het wetenschappelijke werk stilistisch in ieder geval nog toegankelijker te maken. Trouwens, het zijn eigenlijk geen columns of blogs, maar verhaaltjes en gedachten. Toch net iets anders.
Wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?
Rawls, Nieuwenhuis, Konijnenbelt, Hirsch Ballin.
Welk wetsartikel vindt u het mooist?
Artikel 11 van de Wet algemene bepalingen (‘De regter moet volgens de wet regtspreken: hij mag in geen geval de innerlijke waarde van de wet of billijkheid der wet beoordelen.’). Een belangrijke constitutioneel-rechtelijke bepaling die muzisch ook heerlijk ‘rolt’.
Welk wetsartikel het slechtst?
Artikel 89 van de Nederlandse Grondwet. Een normaal mens begrijpt er niets van. Je moet verdiepend bachelor rechtsgeleerdheid hebben gevolgd om te weten dat daar op een uiterst wormstekige manier de centrale elementen van het legaliteitsbeginsel zijn verwoord. Als dat al lukt. Het legaliteitsbeginsel is een kernbepaling in het recht van onze Nederlandse democratische rechtsstaat. Weggestopt in een onleesbaar artikel. Onbegrijpelijk. Een drama voor generaties rechtenstudenten en al die anderen die gewoon het geldende staatsrecht uit de Grondwet af willen kunnen lezen.
Wat is het hoogtepunt uit uw juridische carrière?
Er zijn er (gelukkig) vele. De afronding van het proefschrift, onderwijsprijzen, de oratie in Leiden en ons boek Wetgevingsleer. Waar ik nu erg naar uitkijk is het preadvies voor de Nederlandse juristenverenging. In 2011 mag ik daar preadviseren over het legaliteitsbeginsel.
Welke juridische website raadpleegt u vaak?
Eurlex, overheid.nl. Dat soort dingen. Grondwetten van de wereld (o.a. op Constitution finder confinder.richmond.edu) vind ik ook een hele mooie.
Welk boek las u het laatst?
Een prachtboek. Tom Holland, Persian Fire; The First World Empire and the Battle for the West, Abacus, 2006. Het was gewoon moeilijk afscheid te nemen van dat boek. Ik schreef er iets over in een stukje ‘Afscheid van een goed boek’ zie: http://wimvoermans.web-log.nl/mijnweblog/2009/09/afscheid-van-ee.html. Ben nu aan Holland’s volgende bezig, ‘Millenium’, maar dat is minder goed.
Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?
Met mijn vader…die kan ongelooflijk vertellen. Dat verveelt nooit.
Weet u een goede Mr. van de Week? Mail ons: office@mr-magazine.nl